Una sortida d’escola diferent

Laura Pereira_3ème G LYCÉE COMTE DE FOIX

Era una vegada una noia que no volia fer res, no li agradava el seu cos, ni anar al col·legi. La mare notava que no era la mateixa. El dia de la tornada a l’escola estava nerviosa. En arribar-hi, la mare va deixar-la a l’entrada, però ella volia que l’acompanyés. La mare no sabia què li passava. A la tarda, la mare va anar a recollir-la però ella no ho sabia. Estava dins del cotxe i veia la seva filla sortir, i darrere seu unes noies que la pegaven i una d’elles filmava…
Això passa molt sovint a les escoles!
No al bullying!

Un dia més…

Jan Reig_3ème C LYCÉE COMTE DE FOIX
T’aixeques un dilluns com qualsevol altre, per començar la rutina com cada setmana, pensant que les coses canviaran? Pensant que si treballes en aquesta feina, amb un sou miserable, acabaràs obtenint la teva recompensa? Que acabaràs treballant d’allò que t’agrada, cobrant un bon sou? Doncs no. Si vols complir el teu somni no has d’esperar que arribi sol mentre treballes amargat, has de jugar-te-la, tot i que cobris poc, però que sigui el que t’agrada, que ningú et digui que no ho pots fer perquè “cobraràs poc” o “és molt dur” i que no hi arribaràs, perquè almenys viuràs despertant-te amb ganes per fer el que t’agrada. Viuràs bé.

Història de la vida…

Javier Cestero_3r D EA SEGONA ENSENYANÇA ordino

Me’n recordo com si fos ahir. Tot era fosc, fred i estava sol. Podia volar. Però.. no podia parlar. De sobte, una llum m’il·luminava… Pum! Vaig veure una explosió. Milions d’anys després vaig veure una cosa rodona vermella, m’hi vaig apropar i estava ple de lava. Milions d’anys després van aparèixer unes coses gegants que es movien; no m’agradaven i les vaig fer petites. Molt després van aparèixer uns animals gegants, els vaig posar de nom dinosaures, però un dia un meteorit els va matar a tots. Jo, molt trist, vaig crear una nova espècie molt autònoma. Es deia… espera… humans. Ells em respectarien com si fos Chuck Norris.

Pizza

Ian Walter Santiago_3r D EA SEGONA ENSENYANÇA ORDINO

Tanca els ulls i imagina una aroma molt dolça i a la vegada molt penetrant. Ara imagina aquella cosa davant teu. Sembla una explosió d’aromes molt densa però hi ha una fluïdesa que fins i tot podries reconèixer des de la distancia. Et cauria la bava només de pensar-hi, fins i tot et podries formar cascades. Ara, imagina una combinació amb infinites possibilitats de combinacions, amb infinites aromes que podries olorar. Ara, imagina el gust que podria tindre, el tacte que té quan et toca els llavis, la dolçor que podria tenir quan la mossegues i l’escalfor que té quan és acabada de fer. Finalment, engolir aquell tros amb tots els…

El gos desaparegut

Maria Socias_3r A COL·LEGI SAN ERMENGOL

La Judith i l’Andrea eren dues germanes d’11 i 14 anys, que vivien únicament amb la seva mare i el seu gos, en Jerry. Un dia, a l’albada, la Judith es va llevar per veure el seu programa preferit, va anar fins al sofà i va veure que el Jerry no era al seu jaç, va buscar per tota la casa i no el va trobar enlloc. Quan la mare es va despertar, la Judith li va explicar el que havia passat, i totes dues van sortir de casa a trobar el Jerry. La recerca no va donar els resultats esperats, el gos no apareixia, i un dolor anava guanyant terreny a l’esperit de les dues germanetes. L’enyor i la tristesa es van convertir en amigues inseparables de totes dues, fins que un dia, com sempre, pels volts de les vuit, va aparèixer en Jerry amb un nou amic.

El rostre ocult de la mort

Laura Cunill_3r A COL·LEGI SANT ERMENGOL

Era tard ja, i una nena d’uns deu anys rumiava tot capficada en la idea d’anar-se’n d’aquest món ple d’incrèduls i de persones que temen la mort sense motiu. Va passar de sobte, molt ràpid, intens, indescriptible; estava morta. La nena no sabia com ni quan havia passat, es trobava en una espècie de túnel entre la vida i la mort, va veure que la mort no era tan dolenta com la descrivia la gent, totes les persones que hi eren eren felices i estaven en pau i va comprendre de seguida que no hem de témer coses que no coneixem. Tot d’una, va despertar.

La nit romàntica

Albert Trullà_3r D EA SEGONA ENSENYANÇA ENCAMP

Avui a la nit farem un sopar romàntic com els d’abans, ara marxo a comprar el sopar. De camí cap al supermercat vaig pensant en el que farem i quina música escoltarem. Entro al supermercat i començo a mirar el que puc fer per sopar. Em poso a la cuina a fer el sopar i poso una mica de música. Anem cap a l’habitació després d’haver sopat i haver menjat les postres. Em trec la roba i em quedo amb els bòxers posats que tant li agradaven a ella. Ja fa més d’una setmana que va morir i encara sembla que és a casa. Sento la seva presència, sento com em mira mentre faig les feines de la casa, les feines que abans fèiem els dos juntets.

La vida

Jan Panadès_3r D EA SEGONA ENSENYANÇA ENCAMP

Què és la vida? No ho sé. Per què existeix? És necessària? Qui o què va fer la vida? Hi ha alguna raó per la qual hagi aparegut en aquest planeta? Sempre que em plantejo aquestes preguntes, em faig molts embolics. Ja sé que la terra té les condicions ideals, ja sé que els éssers més prehistòrics han evolucionat fins a les persones que coneixem ara però quin és l’objectiu de la nostra existència? I, fins i tot, com i per què va existir l’univers? I si en realitat no existim i som obra d’un ésser superior? Moltes pel·lícules expliquen sempre la mateixa història. Personalment, crec que és un tema molt interessant. Som realment reals?

Un casc. La tra­gèdia d’un amor

Sheila Arroyo_3r B COl·LEGI ANNA M. JANER

Anàvem amb moto pels carrers a mitja nit. Jo no portava casc. Ell conduïa massa ràpid i davant d’aquell comportament insòlit, li vaig demanar que s’aturés. No va parar. Em va pregar que li digués que l’estimava amb totes les meves forces i pararia. Li ho vaig dir i tampoc va complir. Li vaig suplicar altre cop, i em va respondre que li tragués el casc i me’l posés jo. Vaig obeir. Al dia següent em vaig despertar a l’hospital amb ferides greus; ell no va sobreviure a l’accident. Confosa per tota aquella tragèdia i absorta en els meus pensaments, no em vaig adonar que el braç de la meva millor amiga m’envoltava amb un gran afecte.

Amics

Anna Palacios_3r B COl·LEGI ANNA M. JANER

Des de fa segles que s’han portat bé, el gos i l’home. L’un a l’altre s’han ajudat, i el mutu suport els ha fet amics per sempre més. Però, malauradament, com que res no perdura eternament, hi ha un moment en l’amistat entre home i gos que els separa eternament. Un sentiment d’angoixa i de ràbia abraça l’home; un sentiment de tristor i aflicció, al gos. Inevitablement, no es pot evitar, s’han estimat des del seu retrobament, en els bons i mals moments, en els dolços i els amargs. L’home pot arribar a oblidar; el gos no, la fidelitat i l’udol enyorós ja no el deixaran sol. N’ha d’aprendre molt, encara, l’home del gos.

Wonder

Aina Oriol_3r D EA SEGONA ENSENYANÇA SANTA COLOMA

Cada dia és una lluita per poder fer que el meu fill estigui bé i se senti normal. Hem patit molt. Sempre faig tot el possible perquè tingui tot el que desitja. Quan no està a prop meu, em sento intranquil·la per qualsevol cosa que li pugui passar o que li puguin dir. Sé que no és fàcil tenir el seu aspecte i que avui dia entre els nens de la seva edat no hi ha gaire empatia ja que a vegades la gent pot arribar a ser molt cruel. Sigui com sigui l’Auggie, el meu marit i jo ens estimem els nostres fills com res al món i sempre farem el possible perquè siguin feliços i unes bones persones.

Més que un partit de temporada

Leo Lacopia_3r D EA SEGONA ENSENYANÇA SANTA COLOMA

Estàvem al vestuari tots junts abans del partit, alguns emocionats, d’altres una mica nerviosos, fet que ja va veure el nostre entrenador, l’Esteve, des del primer moment.
Ell sempre diu que no ens hem de fixar amb el resultat final sinó amb tot el que aprenem a cada entrenament i a cada partit tant si guanyem com si no. Així́ que vam sortir a la pista, vam jugar tot el partit amb totes les nostres ganes però ens van tancar el marcador de 50 punts. Encara que hagués estat una derrota dura d’engolir, mai oblidaré aquest partit perquè com va dir no importa el resultat, el que importa és el camí que heu fet per arribar fins aquí.

El venedor de diccionaris

Meritxell Puerta_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA ENCAMP
És una noia que està avorrida a casa seva, no sap què fer, està sola, sola fins que una persona pica al timbre de casa seva. La noia té prohibit obrir la porta perquè els seus pares li han dit que no obri la porta a ningú, però… La noia té curiositat per saber qui és aquella persona que pica al timbre, s’apropa a la porta i escolta unes persones cridant. Obre la porta preocupada que no hagi passat alguna cosa i de sobte es troba amb un senyor fent veus de persones cridant. És un venedor de diccionaris cansat que no li obrin mai la porta. Quina gràcia li fa a la noia!

Un record profund

Neiel Mas_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA ENCAMP
Surto del circ i plou. La pluja m’entristeix, el meu cos queda xop i penso que he passat tot el dia treballant i ara es posa a ploure. I tot això em ve d’un record molt profund de la meva infància. Tot va començar un dia amb un sol molt brillant quan era petit, un cap de setmana com un altre,  anem a caçar amb el pare tota la matinada, tornem a casa amb la mare, la mare ho prepara tot, dinem i quan acabem els pares van al poble. Passen les hores i no tornen i no tornen. A dia següent, plou. Piquen a la porta i una senyora em diu que els meus pares han marxat. Amb aquella paraula ja ho havia entès tot.

No tinc por

Laura Rodríguez_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA ORDINO
Por. Què és la por? Molta gent dirà que la por és una emoció, un sentiment, una cosa que no pots evitar. Però realment, ningú sap què és la por. Jo sí. Bé, cal aclarir que a mi no em fa por equivocar-me, no em feia por no portar els deures fets a classe, no em fa por morir, però d’aquesta última tinc una història. Quan era petit, vaig estar gran part de la meva infància en un hospital. Què dic un? Molts hospitals, els “millors del país”. Després de proves, tractaments i més proves, segueixo, vull dir, seguia amb leucèmia. Ara que he mort, sé que la meva família tenia més por que jo. A mi mai m’ha fet por morir i per fi tot s’ha acabat.

La falsedat

OT SANTAULÀRIA_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA ORDINO
Em dic Alexandre. Sóc un nen que no té gaires diners. Els meus pares estan a l’atur. Tampoc trec bones notes, ni tan sols sé jugar a futbol. Sóc un inútil! Només hi ha una cosa que sé fer: jugar al pòquer. Però això no em serveix de res, només per divertir-me i desconnectar. A l’escola ningú em diu res: en aquest sentit sóc bastant asocial. La raó és òbvia: a l’escola només hi ha gent amb diners, sóc com un fantasma per a ells, l’únic cop que he parlat amb un nen va ser a la timba de pòquer que organitzen a l’escola. Els vaig deixar amb la boca oberta. Ara són mulibilionari, gràcies a la meva habilitat, intuïció i el càlcul mental.

Per què?

Patricia Sucarrat_3ème F LYCÉE COMTE DE FOIX

La mare plora, el pare també, el germà petit no ho entén i la germana gran crida. Miro per la finestra, la vida em somriu però també la mort. Miro per la finestra per no veure el panorama dins l’habitació. Tanta tristesa per a tanta poca cosa! Per què tantes llàgrimes? Per què jo no estic igual? Per què no ploro? Per què no ho entenc? No els vull veure així! Si els pogués ajudar ho faria, però no sé com ajudar-los! M’agradaria dir-los que no passa res, que han de refer les seves vides… M’agradaria que les llàgrimes cessessin…
Per què ploren? Per mi? Si no sóc ningú! Miro al llit on està el meu cos, inert, sense vida…

El silenci

Joan Sansa_3ème F LYCÉE COMTE DE FOIX

Mai heu sentit aquella sensació de buit, aquell silenci, aquella relaxació. Quan solament penseu en no pensar res. No voleu ni moure un sol dit ni cap altra part del vostre cos perquè esteu tan confortablement col·locats que no us ve de gust. I tan sols és un minut de la vostra vida. El minut més breu, el minut més agradable i el minut que us agradaria repetir dia rere dia, hora rere hora i finalment el minut que més voleu aprofitar. Però imagineu-vos que aquell minut tan esplèndid, agradable i també el més ràpid de tots els minuts que ja heu passat al llarg de la vostra vida, s’acaba per sempre, que no el podeu repetir…

El partit guanyat

Cristian da Rocha_3r C EA SEGONA ENSENYANÇA ENCAMP

Tocava un altre partit de futbol, una altra derrota. Em vaig llevar del llit sense ganes d’anar a jugar sabent que anàvem a perdre. Vaig esmorzar, em vaig preparar la motxilla i vaig sortir de casa per anar al camp. A l’arribar, vaig anar al vestuari amb l’equip per canviar-me per poder jugar el partit. L’entrenador ens va donar les indicacions i l’alineació per jugar. Vam començar a jugar i vam guanyar el partit. Vam començar a fer una festa al vestuari pel nostre primer partit guanyat. Al sortir del vestuari una pilota em va donar al cap i vaig caure al terra… Vaig començar a escoltar el despertador, tot era un somni.

Un dia meravellós

Adrina Costa_3r C EA SEGONA ENSENYANÇA ENCAMP

M’he aixecat a les 9.15 del matí. He agafat el mòbil i m’he posat a xerrar. Ostres! És veritat. Tinc un dictat de francès a dos quarts de deu. He anat molt ràpidament a la dutxa, he esmorzat i he agafat tot el necessari per al dictat. Espavila, mare, que arribo tard! La mare ha anat a buscar el cotxe. Hem arribat. Estava molt nerviosa. Ha començat el dictat. Ha ocupat dos fulls perquè faig la lletra molt gran. Hem acabat. Mentre corregien els dictats ens han ofert un esmorzar amb coca, sucs… Ja els havien corregit i jo estava molt nerviosa. El primer premi era de 500 euros. I quan anaven a anunciar el guanyador. Pum! He guanyat!