L’acord sobre el sostre del deute americà, més pròxim

Ahir les borses van obrir amb les notícies sobre les eleccions a Turquia, tot i que encara no eren definitives, en què el president Erdogan, després de dues dècades a la presidència, semblava que les guanyava, però sense la majoria absoluta, fet que provocarà amb molta probabilitat una segona volta electoral pels volts de final de maig. El mercat turc va reaccionar amb caigudes i la lira turca, també, contra el dòlar, marcant mínims. Els mercats van llegir aquestes eleccions com una possible reversió de les polítiques aplicades per Erdogan. Aquesta volatilitat va provocar caigudes al BBVA, per la seva exposició a través de la seva filial Garanti. L’entitat rep aproximadament un 13% dels seus ingressos nets de Turquia, fet que va provocar fortes caigudes en la cotització durant el dia d’ahir.
Durant el cap de setmana vàrem tenir un nou capítol del sostre del deute americà. La presidenta del Tresor, Yellen, va indicar en una entrevista al diari The Wall Street Journal que hi havia senyals d’esperança que es pugui arribar a un acord en breu, basat, segons ella, en el fet que s’estan trobant algunes àrees d’acord entre les parts.
Pel que fa a perspectives econòmiques, la UE va presentar previsions de creixement, s’espera que l’eurozona arribi a créixer un 1,1% i la UE un 1%. De les més beneficiades en revisió va ser Espanya, que s’espera que pugi per sobre de la mitjana, arribant el PIB el 2023 a l’1,9%.
Des de la banda macroeconòmica, ahir es va conèixer l’índex de producció industrial de la zona euro, que va registrar una caiguda del 4,1% respecte al mes anterior. És la major contracció mensual des de l’octubre. Des dels Estats Units es va conèixer l’índex manufacturer Empire State del maig, que va sorprendre negativament.

Els camins

Guillem Camp Suñé_3r B Col·legi Sant Ermengol

Hi ha molts camins per agafar i molts per escollir. De muntanya, de carena, camí ral, camí vell, de ronda, per la ciutat… Quin vols agafar? Quin t’agrada més? O més ben dit, quin esperen que agafis? Què esperen de tu? Escull el que més t’agradi perquè és l’edat de madurar, de fer-se autònom, de caminar lliurement per tot de camins. Si t’equivoques pots tirar enrere i tornar-hi des del principi, fins que algun dia s’acabi. Llavors hauràs arribat al final, on un gran penya-segat t’esperarà per endur-se’t. D’ara endavant tens temps, pren-t’ho amb calma i, un consell: passa-ho bé i camina pel camí de la vida, que no és infinit.

La carta

Iker Gómez Bolívar_3r B  Col·legi Sant ermengol

Estava asseguda davant del mar. Buscava una font d’inspiració. No sabia com descriure el que havia viscut. Es frustrava quan recordava aquells moments d’angoixa. Ara només vol oblidar aquell moment, només vol centrar-se en una altra cosa que el distregui per no haver de patir més. Per molt que ho intenta no li surten les paraules. El vent s’emporta volant els fulls sobre els quals escriu. Torna a casa. Està trista, però també emprenyada. Per què la seva ment no para de pensar en allò que li fa mal i l’angoixa tant? S’estira a sobre del llit. Es posa música per intentar sortir d’aquell mal moment.