L’acord sobre el sostre del deute americà, més pròxim

Ahir les borses van obrir amb les notícies sobre les eleccions a Turquia, tot i que encara no eren definitives, en què el president Erdogan, després de dues dècades a la presidència, semblava que les guanyava, però sense la majoria absoluta, fet que provocarà amb molta probabilitat una segona volta electoral pels volts de final de maig. El mercat turc va reaccionar amb caigudes i la lira turca, també, contra el dòlar, marcant mínims. Els mercats van llegir aquestes eleccions com una possible reversió de les polítiques aplicades per Erdogan. Aquesta volatilitat va provocar caigudes al BBVA, per la seva exposició a través de la seva filial Garanti. L’entitat rep aproximadament un 13% dels seus ingressos nets de Turquia, fet que va provocar fortes caigudes en la cotització durant el dia d’ahir.
Durant el cap de setmana vàrem tenir un nou capítol del sostre del deute americà. La presidenta del Tresor, Yellen, va indicar en una entrevista al diari The Wall Street Journal que hi havia senyals d’esperança que es pugui arribar a un acord en breu, basat, segons ella, en el fet que s’estan trobant algunes àrees d’acord entre les parts.
Pel que fa a perspectives econòmiques, la UE va presentar previsions de creixement, s’espera que l’eurozona arribi a créixer un 1,1% i la UE un 1%. De les més beneficiades en revisió va ser Espanya, que s’espera que pugi per sobre de la mitjana, arribant el PIB el 2023 a l’1,9%.
Des de la banda macroeconòmica, ahir es va conèixer l’índex de producció industrial de la zona euro, que va registrar una caiguda del 4,1% respecte al mes anterior. És la major contracció mensual des de l’octubre. Des dels Estats Units es va conèixer l’índex manufacturer Empire State del maig, que va sorprendre negativament.