Una decisió

Katie Earl_4t B Col·legi Mare Janer

Com es pot saber quina és la millor decisió per a la teva felicitat? Tens dues persones a qui t’estimes molt, que són molt més que amics. Una d’aquestes persones, diguem-li Juny, porta molt temps parlant-te i li tens una confiança increïble, no t’ha fallat mai. Últimament veus que ja no li importes tant com abans, i només seguiu parlant perquè ja és tradició. Després tens a l’altra persona, diguem-li Agost, cada dia parleu, et diu coses boniques, es preocupa per tu… però ha fet una cosa imperdonable. Tinc tres opcions; seguir intentant-ho amb el Juny, donar-li un altra oportunitat a l’Agost o començar des de zero. No sé què fer.

L’hivern sense refredat

Pablo San Juan Casado_4t B Col·legi Mare Janer

Quan comences a sentir els senyals corresponents de la poca importància que tens per a una persona que has estimat, saps que has d’iniciar el protocol adient. Tot el que t’ocorri i li expliquis serà escoltat i immediatament oblidat, seguit per comentaris fora de lloc que farà sense motiu. Després ve la prova de foc: has de demanar-li per parlar en un lloc convenient. S’ha de ser concís. Hi ha dos possibles finals. En el primer, s’acabarà solucionant tot i la vostra amistat continuarà fluint. En el segon, i sense cap motiu explicable, és aquell en el que sempre acabo, la relació es va refredant, com si d’un hivern etern es tractés.

La nit

Abril Rosell Cusnir_3r B EA Segona ensenyança d’Ordino

A la nit penso i no puc. Aquelles hores, minuts, segons que et trobes sol i comences a pensar i saps que pensar-hi et farà mal però, tot i així, no pots parar de pensar. Aguantes aquella llàgrima que saps que alliberarà tot el que tens dins: LA FRUSTRACIÓ. Necessito saber per què tot el que era ja no és, tot el que em feies sentir ja no ho sento. Per què? D’un dia per l’altre ja no tenia la teva espatlla per recolzar-me, la teva mà per agafar-la, la teva veu per sentir-la, el teu somriure … Tot això per què? M’has fet mal, i ara tinc por, tinc por de perdre algú, de sentir. Ràbia en recordar… Simplement demano un perquè.

Records amagats sota la pell

Haloua Rodriguez_3r B EA Segona Ensenyança d’Ordino

Els records s’esvaeixen a poc a poc. Cada dia, cada hora, la seva veu m’és més desconeguda. La seva olor, la seva veu, el seu somriure, ja no hi són. Només conservo fotografies velles plenes de pols, extraviades en una caixa, desaparegudes entre llàgrimes i plors. Només aconsegueixo intuir la importància que devia tenir en la meva vida passada… Però res més. La seva cara, cos i rialla ja no les reconec. M’agradaria haver pogut dir-li adéu a ella, a la seva companyia i alegria. Poder-la deixar anar sense recances ni records sota la pell. Poder oblidar i avançar i no haver-me quedat amb un record incomplet i borrós. M’hauria agradat.

Full en blanc

Saray Vázquez_3r B EA 2a Ensenyança Santa Coloma

Estic a classe, sento rumors. Algú diu: -Ja he acabat! I jo miro el meu paper, en blanc. Hem d’escriure un relat, i no tinc idees. Només sento la professora parlant, el tic-tac del rellotge, la meva amiga explicant-me el cap de setmana, però la meva ment no es concentra. Ment en blanc! Penso en els meus jocs favorits, en els esports que més m’agraden, en el meu cap de setmana, en la classe i en general en els meus passatemps. De cop, sona el timbre de l’escola que indica el final de la classe. Torno a mirar el meu paper: en blanc. La professora em demana el relat, i jo no sé què fer. El temps s’ha acabat. Me’n vaig corrents. A casa.

4 de gener 

Kate Trusova_3r B EA 2a Santa Coloma

Arribo a l’institut a les 7.50 i espero que arribin els amics. Estàvem allà parlant, quan de cop m’arriba un missatge, ma mare dient que ma germana havia tingut un accident de trànsit i que l’havien portat a l’hospital. Estava lluny de l’hospital, vaig agafar el bus i en vint minuts era allà, esperant amb ma mare fins que arribessin els metges per dir-nos si era greu, si sobreviuria o no. Després de quatre hores va venir un metge i va començar a explicar-nos totes les lesions que tenia i les cures que hauria de seguir. De cop, quan ens estava explicant el que passava es va sentir un soroll molt fort que venia de l’habitació…

Canviem la història

Kilian Elsen Munuera_3r A Col·legi Mare Janer

Fa molts anys que vam haver de fugir de la Terra. No podíem respirar sense una màscara d’oxigen, la contaminació era tan alta que es confonia el dia amb la nit; no es veia ni el sol ni la lluna. Els governs van decretar l’estat d’emergència i es van veure obligats a passar a l’acció: van reunir-se tots els països, grans i petits, per construir un transbordador espacial amb capacitat per a vuit mil milions de persones. Els naixements havien augmentat considerablement. En aquest nou planeta podem veure el sol, les seves vuit llunes i, sobretot, podem respirar. Sembla de pel·lícula, oi? Doncs podria passar. Canviem la història.

La millor carta

Xenai Ambor Sancho_3r A Col·legi Mare Janer

Aquell nen de sisè sabia del que era capaç, i ningú no pensava que fos tan astut com per elegir aquella opció, però, sense pensar-s’ho, va treure la seva millor carta, i va dir “tres-cents vint de força, vençut!”, tots van quedar al·lucinats, i el contrincant li digué: “no!”, tot pensant la jugada, “si poso el meu drac dins del grup, et guanyo”. Tot decebut el noi se’n va anar cap a casa. Va decidir no tornar a jugar a les cartes i deixà la victòria per al seu contrincant. Ja no sabia si tornaria a jugar a cartes, però si hi tornava un altre cop no el deixaria guanyar tan fàcilment, utilitzaria el seu drac de cinc-cents punts de força. uKenai Ambor Sancho_3r A
col·legi mare janer
Aquell nen de sisè sabia del que era capaç, i ningú no pensava que fos tan astut com per elegir aquella opció, però, sense pensar-s’ho, va treure la seva millor carta, i va dir “tres-cents vint de força, vençut!”, tots van quedar al·lucinats, i el contrincant li digué: “no!”, tot pensant la jugada, “si poso el meu drac dins del grup, et guanyo”. Tot decebut el noi se’n va anar cap a casa. Va decidir no tornar a jugar a les cartes i deixà la victòria per al seu contrincant. Ja no sabia si tornaria a jugar a cartes, però si hi tornava un altre cop no el deixaria guanyar tan fàcilment, utilitzaria el seu drac de cinc-cents punts de força. uKenai Ambor Sancho_3r A
col·legi mare janer
Aquell nen de sisè sabia del que era capaç, i ningú no pensava que fos tan astut com per elegir aquella opció, però, sense pensar-s’ho, va treure la seva millor carta, i va dir “tres-cents vint de força, vençut!”, tots van quedar al·lucinats, i el contrincant li digué: “no!”, tot pensant la jugada, “si poso el meu drac dins del grup, et guanyo”. Tot decebut el noi se’n va anar cap a casa. Va decidir no tornar a jugar a les cartes i deixà la victòria per al seu contrincant. Ja no sabia si tornaria a jugar a cartes, però si hi tornava un altre cop no el deixaria guanyar tan fàcilment, utilitzaria el seu drac de cinc-cents punts de força.

El tigre vermell

Aroa Fernández Casals_3r B EA 2a Ensenyança d’Encamp

Hi havia una vegada una família de tigres blancs. Un dia la mare es va llevar molt marejada i amb molt mal de panxa. Tots estaven molt preocupats, ja que a la mare li costava molt moure’s. Un dia estava molt tranquil·la però encara amb més mal i de cop i volta va tindre la sensació com si s’hagués pixat, però resultava que havia trencat aigües. Van sortir quatre cries d’aquella enorme panxa i una havia sortit vermella. Tots es van estranyar i fins i tot algun va rebutjar el petit tigre. Temps després, la mare va començar a netejar les seves cries i aquell color vermellós se’n va anar. No havia netejat la cria i estava plena de sang.

M’acompanyes?

Max González Beltran_3r B EA 2A ENSENYANÇA D’ENCAMP

29 de febrer de 2000. Un senyor anava atabalat pel carrer i, de sobte, un nen d’uns vuit anys li preguntà on era l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Ell li donà les indicacions al nen, però el nen petit va voler que l’acompanyés. L’home es va apiadar del nen i el va acompanyar. Ja portaven un temps caminant quan van parar per explicar-li al nen que ja faltava poc per arribar. De cop i volta el nen va treure un martell i li donà dos cops als genolls. L’home estava a punt de desmaiar-se, però abans li va poder preguntar una cosa: ’’Per què volies anar a l’hospital?’’ I el nen contestà: “Perquè et puguin arreglar les cames, ruc!”.

El dia que vaig caminar per primera vegada

Chloe Santiago Martínez_3ème H Lycée Comte de Foix
Anava avançant a quatre potes pel saló, quan vaig voler incorporar-me, vaig sentir com la meva columna vertebral es tornava a col·locar. En aquell moment, la meva cama dreta es va aixecar, vaig sentir com els meus dits tocaven l’escalfor del parquet de casa. Tot seguit, aixecava la meva cama esquerra. En aquell instant estava al·lucinant. De cop i volta vaig aixecar la cara. A l’aixecar la meva carona vaig veure la meva mare, que estava realment contenta. En aquell instant no entenia res, tot era superestrany. De cop, la meva mare va obrir els braços i vaig començar a caminar cap a ella, en un instant em trobava als seus braços.

La sorpresa

Júlia Santamaria Güibas_3ème H Lycée Comte de Foix
Vaig sortir de l’escola i vaig pujar cap a casa. Vaig arribar i em van donar la notícia que aquest cap de setmana aniríem a Barcelona i que tindria  una  grata sorpresa. Em vaig posar molt contenta. Vaig pujar al cotxe, em vaig posar els auriculars a tot volum mirant el paisatge. Vam arribar. Uns minuts després van picar a la porta: era un noi alt d’ulls blaus i semblant al meu pare. “És el teu germà d’Austràlia.” En aquell instant li vaig fer una abraçada de 2 minuts. Vam sortir a fer una volta, no ens vam separar ni un instant. Va arribar l’hora de “l’adéu”. Ens vam fer una abraçada i em va dir “no és un adéu, és un fins aviat”.

Una gran lliçó

Laia Solé Palau _3r B Col·legi Sant Ermengol
Estava al cotxe amb ella, la meva millor amiga. Conduïa ella. Tornàvem d’un cap de setmana fabulós a la platja. Estava angoixada per com m’havia escapat de casa, els meus pares devien estar molt enfadats. Era de nit i plovia. Em suaven les mans. Tenia un mal pressentiment. Estava molt cansada. Crec que em vaig adormir i de cop… Pum! Em desperto i no sé on soc. M’incorporo i la veig plorant. Em mira i m’abraça. M’explica que vam tenir un accident quan tornàvem. M’intento aixecar i m’obliga a restar al llit i dormir. Li insisteixo que vull veure la meva mare, penedida del que vaig fer. La vida em va donar una gran lliçó.

Els meus sentiments

Joan Griful Lara_3 B Col·legi Sant Ermengol
–Pare, ja t’he dit que no cal ni que em busquis parella ni que facis res, que m’agraden les noies!
–Carinyo, una noia no pot ser la teva parella, de sempre els nois van amb noies i les noies amb nois. El que has de fer és buscar un home de profit que tingui una bona feina, i no encaparrar-te amb la teva amiga del institut!
–No t’ho penso repetir més cops… M’agraden les noies! Em casaré amb qui vulgui!
–Si tornes a mencionar aquesta bur­rada et trec de casa a puntades de peu…
–Doncs si no vols acceptar-me… Millor que marxi.
–Si marxes d’aquesta casa mai més no seràs benvinguda.

Campionat mundial al circuit de Mònaco

Màximes Pol Marcet_3r D EA 2a Ensenyança Santa Coloma
El meu equip de cursa era Lamborghini. Teníem la cursa més important del món pels carrers de Monte Carlo, Mònaco. Va començar la cursa, vaig sortir en quarta posició, havia de fer dotze voltes. En aquella cursa hi havia tot tipus de cotxes (jeeps, etc.), salts, zones de neu, per derrapar al port, zones de pista que passaven per sobre de vaixells militars a través de salts… Anava per la segona posició, em faltaven dos-cents metres per arribar a la meta, anava darrere d’un pilot de Bugatti. L’intentava avançar, però ell em bloquejava l’avançament, fins que, al final, el vaig avançar per un metre en creuar la meta…

El ‘bullying’

Lara Pinto_3r D EA 2a Ensenyança Santa Coloma
Com pot ser? Com pot ser que no t’agradi només pel fet de ser negre? Com hi pot haver persones així, que es queixen de tot només pel color, la llengua, la religió, el país. Això és una mica estúpid, com és que les persones no es poden preocupar de la seva pròpia vida? Però sí que es perden la dels altres! Les persones creuen que el bullying no fa mal a ningú, és evident, ja que qui ho pateix és la víctima. No és poc el mal que fa. Moltes persones es suïciden per culpa de persones estúpides, sense vida, que no tenen res més a fer. Hi ha moltes formes de fer bullying, el físic, el verbal, el psicològic, el social, el ciberbullying…

Un instant per recordar

Hector Mora Arrufat_3ème G Lycée Comte de Foix

Jo no ho sabia, però aquell dia em passaria una cosa inimaginable. Vaig arribar puntual a la feina, preparat per repartir les pizzes que calgués. Vaig agafar la moto i vaig començar la distribució. Quan passava per l’avinguda principal per fer l’última entrega, va ocórrer l’impensable: un camió em va passar per sobre i em va empènyer fins a la vorera. En els meus últims moments de vida vaig adonar-me que no era feliç. Tot recordant certs moments, vaig pensar: “Tant de bo hagués fet alguna cosa amb la meva vida.” Vaig recolzar-me a la vorera, però jo sentia que el meu cor ja no bategava i em vaig adormir per no tornar-me a despertar.

L’impacte

Miquel GAlobardas Nogal_3ème G Lycée Comte de Foix

És com si el temps es parés. Sento la gent cridant i començo a pensar en la meva vida. Recordo com va començar tot. Aquell dia de primavera em va canviar la vida. Primer, segon, tercer. Aquestes eren les posicions en què normalment quedava a les carreres, fins que un dia em vaig trobar uns homes elegants a la porta de casa. Em van demanar de firmar uns documents per passar a primera categoria. Vaig acceptar-ho. Tot anava sobre rodes, fins avui. A causa d’una minúcia a la segona volta, he xocat bruscament contra el mur i  el meu company de cursa. M’he desmaiat. M’he despertat a l’hospital. Em falta una cama…

Records

Ana Rodríguez Esteves_4t ESO Col·legi Sagrada Família
Aquest és l’últim curs que passaré a l’escola actual, i se’m fa molt difícil acceptar-ho. De vegades em poso a pensar en moments de quan anava a Infantil i jugava amb els meus amics o quan volíem que la professora ens elegís per repartir els colors. També recordo quan anava al pati i veia els de Secundària, sobretot els de quart, em semblaven persones adultes, molt grans i m’intimidaven força. Ara soc jo la gran, reflexiono i m’adono que exagerava una mica. Aquests records sempre estaran amb mi. El pròxim curs començaré una nova etapa en la meva vida, i trobaré molt a faltar els meus companys i també els professors.

La tornada al setembre

Eneko Sánchez Gutiérrez_4t ESO Col·legi Sagrada Família
Simbolitza sentiments negatius i tristos, tothom, adults i nens, els que tenen una vida laboral, s’han d’adaptar a  l’horari “normal”. Els nens a escola, els pares, a treballar, hi ha un gran descontrol social, tothom vol explicar les seves anècdotes d’estiu als amics i companys. No obstant, aquests sentiments de mal estar i de tristesa desapareixen durant les primeres setmanes, la gent s’habitua i s’adapta. Tot torna a ser normal, els nens amb deures, els pares cansats… També comença la tardor, una estació en la qual el fred torna i ens hem d’abrigar i escalfar, et quedes a casa mirant per la finestra com plou i el sol se’n va.