Veu nítida

Eric Prados Gomez-Landero_4t B Col·legi Mare Janer

Onze de la nit. Avinguda Diagonal en ple novembre, amb un fred d’Antàrtida. Vaig agafar aquell carreró que sempre feia servir com a drecera per arribar al restaurant de mala mort on treballava la meva mare, tot i la misèria que hi havia en aquell racó de la ciutat. La veritat és que no tenia por de passar-hi, ho havia fet molts cops. Fins que vaig notar una trepidant punxada a la zona lumbar, la qual ràpidament es va tornar en un dolor insuportable als ronyons. L’únic que recordo va ser veure tot el món fugint d’entre la foscor. I ara, escolto una veu molt nítida que diu: “Hem d’esperar a veure com evoluciona i resar perquè no mori.”

El viatge

Laia Burgos Muñoz_4t B Col·legi Mare Janer

Carregàvem les maletes dins el meu cotxe. Finalment, s’hi va afegir ella, la cosina de la Martina, l’Ariadna, una noia que no em queia gaire bé. Es va aturar el cotxe. L’assistència no arribava. Una parada d’autobús en direcció l’aeroport. Por. Nervis. Incertesa. Continuava intentant trucar, elles parlaven i l’Ariadna les mirava incrèdulament. Havien decidit no perdre l’oportunitat d’aquell magnífic viatge. No m’ho podia creure. Van pujar al bus i van marxar deixant-me a mi esperant l’assistència. De sobte, algú em va tocar l’esquena, era l’Ariadna que havia decidit quedar-se amb mi. No va ser un gran viatge, però sí una gran amistat.

Un nou començament

Catarina Oliveira_3r E EA 2N ENSENYANÇA D’ORDINO

Un bon dia el Dani es va despertar, es va vestir i va anar a esmorzar. Després va sortir de casa per anar a l’escola però no en tenia ganes. Una vegada que ja havia arribat va anar directament a l’aula, ja que no tenia amics amb qui estar, seguidament un grup de noies va arribar a l’aula i van seure als seus llocs, una noia es va aixecar i va apropar-se al Dani: –Hola, em dic Laia. –Hola, jo Dani. Van continuar parlant fins a l’hora de classes. Quan la classe va acabar el noi ja tenia la Laia com a amiga i gràcies a ella va conèixer nous amics. Ara cada dia d’escola té ganes d’anar per estar amb la Laia i els seus nous amics.

Glaçat

Pol Rivero Rechi_3r E EA 2N ENSENYANÇA D’ORDINO

Estava estirat en un llit, tenia molt de fred, estava glaçat, l’últim que recordava era que tornava de festa amb uns amics quan alguna cosa va impactar al meu cos. Hi havia molta gent al meu voltant, tots portaven uniformes i bates, un d’ells va venir corrent amb uns tipus de cubs que em va posar al pit, cada cop que aquells objectes impactaven amb el meu pit sentia unes petites pessigolles per tot el cos, l’horrible fredor no se n’anava del meu cos ni amb la calor que sortia de les llums del sostre, vaig tancar als ulls, ja no tenia fred.

Els pros i els contres de tenir un drac

Marc Hasnaoui Garcia_3ème C Lycée Comte de Foix

Sempre passa el mateix, per Nadal rebem mascotes, però al cap de poc temps ja n’estem cansats. Per això, aquest any m’han regalat un cadell de drac. Al contrari del que molts pensen, tenir un drac a casa no és tan fàcil ni tan avantatjós. Sempre que tenen ganes de jugar, acabes amb cremades. Tothom diu que és molt còmode viatjar amb drac, però ningú diu mai que tarden un munt a créixer i poder transportar-nos. A l’hora de passejar-los, sempre es distreuen matant mosques o barallant-se amb altres dracs  i fins i tot s’envolen i els perdem de vista. Crec que la pròxima vegada triaré una mascota més senzilla, com ara un llop o un unicorn.

El meu microrelat, tan personal

Dhuna Cachafeiro Ferré_3ème C Lycée Comte de Foix

He d’escriure un microrelat de 640 caràcters i no tinc ni idea de què parlar… Potser podria explicar que avui hem anat gairebé tots, nois i noies, amb faldilla al lycée, un acte feminista reivindicant que homes i dones som iguals. Però això és massa recent… També podria parlar de la Covid-19, no? Uf! Ja en tenim prou amb el que estem vivint… I si parlo de la història d’amor dels meus pares? Potser no és bona idea tampoc… És una mica cursi; el meu pare es va declarar a la meva mare en una entrevista a la televisió! Millor no, doncs, ja que dubto molt que una història d’amor sigui un microrelat interessant per als meus companys.

L’aniversari

Marc Barbeitos López_3r A Col·legi Sant Ermengol

Era un dia especial, l’aniversari del meu millor amic, en Pol. Estàvem tots al restaurant esperant el pastís, quan vam començar a sentir crits. No li vam donar importància fins que, quan van abaixar els llums, vam veure una ombra projectada en la paret. Tenia forma de pallasso i portava alguna cosa a la mà. Era un ganivet que gotejava sang. S’estava acostant cap a nosaltres, es va posar davant de la taula, va aixecar el ganivet i content va tallar el pastís. Nosaltres, aterrits, vam començar a cantar la típica cançó d’aniversari al nostre amic, sense saber si mai més sortiríem d’aquell maleït restaurant.

Pandèmia

Biel Struve Rodríguez_3r A Col·legi Sant Ermengol

És increïble com un virus ens pot canviar la vida. La nostra vida era rutinària: entrenaments, estudis, sortides, abraçades i petons. De cop, distància social i mascaretes, incertesa, por i precaució. Ho teníem tot controlat, ens crèiem els més intel·ligents. Hem comprovat que no, que la natura està per sobre de tot, que nosaltres som uns éssers petits, dins d’un gran univers. Intel·ligents? Tinc els meus dubtes, continuem sent interessats, individualistes i irresponsables. Només hem de mirar les notícies, discussions sense sentit. En fi, interessos polítics… Ben mirat, potser les coses tampoc no han canviat tant, no?

Asímptota

Yaiza Nova_3r E EA 2A Ensenyança d’Encamp

“Línia recta que si es prolonga indefinidament, s’acosta progressivament a una corba sense arribar a tocar-la.” Quan per fi el desig aconseguia estar a mil·límetres de la nostra realitat, quan per fi la teva mirada arribava a fixar-se en la meva, quan quasi em feies creure que sí, les nostres línies se separaven de nou. Per art de màgia o del destí, sempre estàvem a un mil·límetre en un gràfic, o dit d’una altra forma, estàvem a un gest, a una mirada , a un “t’estimo”, a un “tant me fa el que pensin” o un pas que les nostres ganes coincidissin. Però els nostres camins, malgrat estar tan a prop, sempre se separen.

Koi No Yokan

Paula Anaya Pons_3r E EA 2A Ensenyança d’Encamp

Sempre m’havia demanat a mi mateixa què era la felicitat, una paraula de nou lletres que sembla fàcil i no sempre ho és. No vaig acabar de sentir-la realment fins al dia que el vaig conèixer. En aquell precís instant, quan les nostres mirades es van creuar d’aquella forma tan especial, vaig saber que des d’aquell moment alguna cosa canviaria en mi per sempre. Tot i no saber que provocaria un gir de tres-cents seixanta graus en mi. Gràcies a ell, al seu somriure perfecte i al que em treu a mi, he sentit la felicitat, l’he viscuda i m’he estimat a mi mateixa.

El petit gos

MIGUEL CORREIA_3r COL·LEGI sAGRADA fAMÍLIA

Un gos molt especial per a mi, me’l vaig trobar un dia al barri del meu poble, era molt petit, tan petit que me’l podia posar a la butxaca, algú l’havia abandonat. Trist i sense esperança me’n vaig anar cap a casa, sabent que el meu pare em diria que no me’l podria quedar però una sorpresa m’esperava a l’arribar a casa. Els meus pares em van deixar, em vaig poder quedar amb aquell animalet però, aquella no era l’única sorpresa. Després de cinc anys de tenir-lo, aquell petit gos es va tornar més gran que jo. Ara és enorme, però sempre serà el meu petit gos al qual sempre recordaré per la seva mida quan el vaig trobar.

La xarranca

NIL FONSECA CUCALÓN_3r  COL·LEGI SAGRADA fAMÍLIA

La xarranca, aquell joc que és molt senzill, però que ningú sap per què agrada tant. La pregunta és per què ens agrada tirar una pedra i saltar a peu coix, sembla un joc avorrit i simple, però ens ha tret més d’una vegada de l’avorriment. Pots pensar que és un joc per a nens petits; doncs que sàpigues que estàs equivocat: aquest joc és per a totes les edats. Fins i tot si un dia estàs sol al pati de casa teva, agafes un guix, dibuixes les caselles i ja pots començar… Ningú hi dona importància, però què hauríem fet si mai hagués existit la xarranca? També ens preguntem per què tirem una pedra i no una altra cosa. Què hauríem fet sense xarranca!

Passar pàgina

Sara Prodoprigora_3r B EA Segona Ensenyança Santa Coloma

Estic nerviosa i la mà em tremola. Què passa si no puc sortir-me’n sola? Què passa si m’equivoco i ja no puc tornar enrere? Ara haig de conèixer gent nova, costums nous i una nova llar. Sona emocionant i fa molta por a la vegada. Por de deixar-ho tot enrere i passar pàgina. Però també recordo que no tot és per sempre, que les coses canvien i que haig de continuar. Sense dubtar-ho agafo el bitllet i em dirigeixo a l’aeroport.

Poder

ARIADNA LOBILLO_3r B EA Segona Ensenyança de Santa Coloma

Un noi amb una discapacitat té un somni, ser jugador de bàsquet professional, però ningú vol jugar amb ell i ningú l’acull a cap equip a causa de la discapacitat. Només té els pares i li fa por anar a l’escola pel que diu la gent d’ell i per por a ser diferent. El noi entrena sol al jardí de casa i quan el pare pot, també entrena amb ell. Quan va a l’escola, ningú hi parla i ningú s’apropa a ell per l’aspecte físic. Un dia una noia ho va fer per demanar-li per què no volia anar a l’escola. El noi li va dir els motius i la noia va començar a actuar i a ajudar-lo en tot. Gràcies a ella va complir el seu somni.

La partida

Rafael Araujo_3ème A Lycée Comte de Foix
El meu passatemps preferit és jugar a la Play amb els companys. Cada divendres i dissabte a la nit ens reunim per jugar tots al mateix joc. Abans de començar a jugar sempre agafo un bon fuet, un suc i unes patates per si la nit s’allarga. Sovint juguem fins a les quatre o les cinc de la matinada i aleshores no em puc despertar fins a l’hora de dinar. Són uns moments increïblement importants, sobretot en aquests temps que corren. La companyia dels meus amics (tímids, amables o graciosos) és un regal per a mi. La nit de joc es converteix en dia de cansament però no canviaria aquestes partides per res del món. Visca l’amistat.

La Vida

Iker Queirós Monteagudo _3ème A Lycée Comte de Foix
Tot va començar el dia que un camió va envestir en David quan anava amb bicicleta. Es va despertar del coma al cap de dues setmanes i es va adonar que no tenia cames, estava desesperat, desconcertat i espantat. El camió l’havia deixat sense cames però estaven preparant un prototip de cames biòniques. Aquest estat emocional de tristesa el va abocar cap a una depressió insòlita.
Un dia un amic el va anar a visitar, li va explicar que la
vida són dos dies i que no se la pot passar plorant. El David va reaccionar ràpidament, es va aixecar, va agafar la bicicleta, va començar a pedalar, a respirar l’aire fresc, a viure…

L’edat

Kenai Ambor Sancho_4t A Col·legi Sagrada Família
En tenia ganes, moltes ganes, però quan va arribar el moment no pensava el mateix. Ho havíem tingut clar i ara tot havia canviat. Teníem els nostres dubtes. Ho havíem pensat molt i li vàrem demanar si ens volia acompanyar. Li va agradar la idea. La vàrem portar a una residència per a gent gran. Estava amb els de la seva edat i era ben acceptada i cuidada per tots. Semblava com si conegués tothom i ningú al mateix temps. Allí va coincidir, entre d’altres, amb gent de la infantesa i, a nosaltres, ja ens agradava que fes noves amistats. I sí, aquesta és la meva padrina, que avui en dia té 103 anys. I per molts més, padrina!

L’etern viatge

Alex Barbado Carpi_4t A Col·legi Mare Janer
Un altre dia amb aquest infern desert a dins. He perdut la noció del temps, em moro de gana i de fred. Hem millorat el refugi, però la inseguretat ens segueix anem on anem. Aquest matí, una colla de feres ens ha sorprès i ha destrossat l’entrada. Dos companys han deambulat per la zona en busca d’auxili i no han trobat res. Els dies en aquesta avorrida i angoixant glacera ens acabaran trastornant a tots. Una franctiradora de canó llarg queda inhabilitada per falta de munició. Només desitjo que una allau no ens obligui a fugir com el mes passat. No sé per què escric això, no crec que ningú ho llegeixi. A més, no crec que això acabi bé.

El perdó

Laia Fernández Serravinyals_3r A EA 2A Ensenyança Ordino
Per a nosaltres, els pares són molt pesats durant l’adolescència, són els que ens renyen, els que ens diuen de parar taula, de fer-nos el llit… Per a nosaltres, els adoles- cents, tot és dolent, tot el que ens diuen ens ofèn. Per això hem de vigilar amb el que diem; a vegades parlem malament a algú que ens estimem i després ens sentim malament, però pel nostre orgull no volem demanar perdó. El perdó és molt important, no ens podem tancar a la nostra habitació enfadats i començar a escoltar música o mirar la tele, hem de demanar perdó.

El dia en què vaig descobrir l’amor

Nerea Fernández_3r A EA 2A Ensenyança Ordino
En Martí, com cada matí, estava assegut a l’última fila de la classe. Un calfred infinit però agradable li va recórrer l’esquena en veure-la arribar, i va començar a suar. Suor calenta com si fos en una cassola a punt de bullir. En veure la seva cabellera i els seus ulls foscos, al seu rostre se li marcà un somriure d’orella a orella. Una senzilla olor a perfum penetrà en les seves fosses nasals. En aquell breu moment ell era feliç, mai havia sentit aquella sensació. Els seus ulls brillaven com en una nit estelada quan de sobte la mestra digué: “Obriu la pàgina 5.” La seva veu també era dolça.