El temps és efímer

Vicky Grau Pujol_3r E EA Segona Ensenyança d’Encamp

Hi és i no hi és. Està aquí, però ja no. El temps passa volant. Sembla mentida que fa 14 anys que hagi nascut. El temps s’ha d’aprofitar al màxim, perquè un cop passi, no tornà enrere. Intenta fer de tot, passa’t-ho bé, gaudeix al màxim. Però sobretot amb precaució, perquè el temps no solament passa també envelleix. El temps s’envola, vist i no vist. Un segon ha passat, el minut s’ha escapat, l’hora ja no és vista, i quan he aixecat el cap dels llibres, llibretes, ipad i zoom, el dia s’ha volatilitzat. Els dies van passant i l’any se’ns acaba, així que aprofiteu, segons, minuts, hores…en fer allò que més us agrada, aprofiteu!

Amnesia

Erika De Sousa Augusto_3r E EA Segona Ensenyança d’Encamp

Recordo encara el teu aroma, recordo totes les trucades, recordo el teus “tot anirà bé”, missatges que em treien un somriure. Et recordo a tu… Nosaltres érem l’un per l’altre, dic érem perquè ja no som, ja no som conversa, ja no ens truquem i sento que has entrat en un bucle d’amnèsia. Em sento destruïda al pensar el que érem i no som, el que podríem arribar a ser i no serem. Cada cop que et penso intento no recordar, però mil moments arriben així, impedint entrar en l’estat d’amnèsia.

Una vida de somni

Rafael Lopes Cabo_3ème A Lycée Comte de Foix

Em desperto feliç i alegre com tots els dies. M’aixeco ràpidament com sempre, però avui és el meu aniversari, faig 15 anyets, genial! Al matí anant cap a l’escola tots em feliciten. Sortint els meus amics em porten a fora precipitadament, no sé què passa… Sobtadament una explosió de llum, confeti, crits, l’eufòria s’apodera de mi! La festa que m’han preparat és extraordinària, magnífica, fabulosa, increïble… De sobte un so em desperta, estic envoltat de tota la meva família, tots em miren amb els ulls plorosos. Acabo de tornar d’un llarg viatge, he estat en coma més de tres anys, ara em toca fer realitat la meva vida de somni!

Una gran sorpresa

Hugo Lima Ribeiro_3ème A Lycée Comte de Foix

Soc l’Hugo i jugo en un equip de futbol d’Andorra. És el cap de setmana i ens toca el primer partit de la temporada, no sabem contra quin equip jugarem, l’Encamp, la Massana… Arriba el dia del partit i ens toca contra l’Ordino. Tinc una barreja de sentiments, content per jugar però molt trist perquè la meva àvia està a l’hospital en estat molt greu. El partit acaba i hem guanyat 4 a 1. Anem amb els meus pares cap a casa a celebrar la victòria. Arriba l’hora de menjar i ens truquen de l’hospital per comunicar-nos que la meva àvia ha evolucionat favorablement. Estic eufòric, la celebració ha valgut la pena, acabem el dia feliçment.

La Cerdanya

Albert Luque_4t ESO Col·legi Sagrada Família

Tot comença un dissabte a les cinc del matí en una parada de bus, amb tot l’equip de futbol amb el qual anàvem de torneig a la Cerdanya, on es presentaven uns equips de gran qualitat com poden ser: el Barça, l’Atlètic de Madrid… i molts més els quals ens farien perdre, segurament, però també acabaríem aprenent i fixant-nos en les jugades que fan i com es mouen pel camp.
A l’arribar a l’hotel, després d’ubicar-nos a les habitacions i ordenar-ho tot, ens van dir contra quins equips disputaríem els partits. Ens va tocar contra un equip francès i el Barça, al primer vam empatar 1-1 i contra el Barça vam quedar 5-2, com era d’esperar.

Cabana Sorda

Alex Chufarovsky_4t ESO Col·legi Sagrada Família

Aquest estiu tan llarg que s’havia ajuntat amb la quarantena havíem decidit anar amb els amic a passar un dia a la muntanya. El dia següent vam fer les motxilles i vam anar al llac de Cabana Sorda, on hi ha roques des de les quals pots saltar a l’aigua. Quan vam arribar tot anava molt bé fins al moment que estava fent una foto a un amic. De cop sento un soroll molt estrany al meu darrere. Resulta que era una pedra que va caure d’un pic i m’anava just al cap. Vaig apartar el meu amic i em vaig tirar al terra. Al final només li ha ratllat una mica el braç. L’important és que no ens ha passat res greu i hem tingut la sort d’estar vius.

Contrarellotge

Pedro Marinho_3r D EA 2a Ensenyança d’Ordino

Aquell pobre senyor no recordava res. L’home es va despertar a terra després d’estar inconscient durant 30 minuts. Quan es va aixecar i va mirar al lavabo, va veure que hi havia un cadàver. Era el cos de la seva amiga. En aquell moment, la policia va trencar la porta per entrar i va declarar culpable el senyor que hi havia dintre de l’habitació. Després de dos mesos a la presó, va sortir i va anar al seu pis. En mil·lèsimes de segons, un detectiu va entrar i va començar a fer-li preguntes ximples. L’home se’n va cansar, va acceptar que l’havia matat i que va planejar tot allò per ser innocent.

Obsessió?

Martí Farrero_3r D EA 2a Ensenyança d’Ordino

Em va dir que ja trobaria algú altre que m’omplis el cor d’amor, que tot això l’havia superat, que volia deixar-ho. Tots em diuen que l’oblidi, que les noies van i venen, però no saben el que diuen. Ella és única. Els últims vuit mesos havien sigut els millors de la meva vida. No hi havia dia que no somies en ella. No entenc per quin motiu ho ha volgut deixar. Que no era el millor xicot que es pot tindre? Li feia regals, li donava la bona nit, deixava de quedar amb els meus amics per estar amb ella… Era perfecte. Semblava que estigués obsessionat. Però no ho estava, veritat? Potser per això ho ha volgut deixar…

Un amor inesperat

Laia Jover_3ème Lycée Comte de Foix

L’Ivan era un noi que se sentia menyspreat i rebia insults dels seus companys, fins i tot de la Lídia, de la qual estava perdudament enamorat. Però ella tenia parella, el Leo. I mira que n’arribaven a ser de diferents tots dos! Però quan l’Ivan intentava apropar-se-li, l’única cosa que aconseguia eren més humiliacions i insults. L’Ivan ja no podia més i es va acabar llençant per la finestra de casa seva. Va ser horrorós! Sortosament, va despertar-se al cap d’uns dies a l’hospital i l’única persona que era allà, al seu costat, era el Leo. Ara tenen 25 anys i l’Ivan i el Leo continuen estant junts, tot i que costa de creure.

Com vaig descobrir un dels meus talents

Valentin Hoxha_3ème D Lycée Comte de Foix

Quan tenia sis anys, mentre fèiem classe de gimnàstica, ens dedicàvem a fer tombarelles, el pi, córrer… De sobte, la meva professora em va preguntar si feia algun altre esport fora de l’escola, i com que no en feia em va dir que era una llàstima perquè tenia habilitats, cosa que mai ningú no m’havia dit. La veritat és que em vaig quedar ben sorprès. Vaig fer-li cas i vaig decidir inscriure’m a un gimnàs, tot i que no estava gaire convençut. I la veritat és que em va agradar força. Vaig fer gimnàstica cada dia, durant quatre anys més i m’ho vaig passar realment bé, tot i que l’únic company que tenia era una mica més gran que jo.

Somni real

Jan Vidal Bartumeu _4t Col·legi Mare Janer
És tot fosc. No sé on soc, ni l’hora que és. Em fa mal el cap. He intentat aixecar-me, però tinc les mans i els peus lligats. Estic intentant recordar com he acabat aquí. Crec que estic tancat en una habitació. S’escolten passes que venen cap a mi. Algú ha obert la porta. Es veu una ombra. Sembla un home d’una estatura mitjana. A la seva mà dreta, m’ha semblat veure-hi una arma blanca. L’home se m’apropa més i jo crido tant com puc. Prepara la mà i de cop –RIINNGG! (sona el despertador). Per al nen havia estat un somni, però així havia estat la mort del seu germà. Havia estat raptat i assassinat. Una revenja o una greu equivocació?

Només tu

Aina Soldevila_4t Col·legi Mare Janer
Admiro la valentia que tens per afrontar les coses. Tots els problemes que has hagut de vèncer dia rere dia, les nits en blanc en què pensaves que no te’n sortiries, la incertesa de no saber com acabaria tot… ho vas superar lluitant tota sola. Sí, ja sé que la família intentava ajudar-te, però només tu sabies la veritat. Només eres tu qui sentia el dolor insuportable i, només tu, qui rebia totes les mirades de la gent, plenes de tristesa. El dia en què et vaig veure, els teus ulls tornaren a brillar amb energia i, per això, aquell dia s’ha tornat en un dels més importants de la meva vida.
Gràcies per ser la meva mare. T’estimo.

Destí

Liam Pijuan_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA De SANTA COLOMA
Hi havia una vegada un home que cada dia sortia de casa seva, saludava el seu veí i anava a treballar.
–Però… –Es preguntava– Per què és sempre el mateix?
–Del cervell humà només utilitzem un 7% de la seva capacitat, l’altre 93% realment no està parat, sinó que està movent el temps i l’espai per guiar-nos a través del temps per construir la nostra història a partir de les accions que fem amb el 7% al qual tenim accés del nostre cervell. En fi, un dia més anant a treballar, saludant el veí…Construint el meu destí.

L’últim partit

Pablo Cerezo_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA DE SANTA COLOMA
No estava content i sabia que era el meu últim partit amb aquest equip, i vaig decidir ficar-me les piles perquè els meus pares no volien que estigués en aquest equip i volia acomiadar-me bé.
Així que vaig agafar la pilota i vaig fer tot el possible per marcar gols i fer assistències. Els primers dos gols van ser de l’altre equip després jo vaig començar a marcar i vaig ficar dos gols dins de la porteria. Més tard ens van marcar un altre gol dins i jo vaig anar per la banda sol i vaig fer una assistència al meu company per empatar el partit i a l’últim minut vaig agafar la pilota vaig xutar i vam acabar guanyant.

Un pare

Érica Póvoa Nunes_3r B Colegio Español Maria Moliner

Era una nena amb uns pares normals fins que un dia el pare va canviar totalment d’actitud. Va deixar de tenir cura de la dona i la nena i se’n va anar. La nena, molt trista, només recordava el pare i els moments que va viure amb ell. El pare ho va deixar tot de banda, no trucava mai, com si s’hagués oblidat d’ella. Van anar passant els anys i la noia es va cansar de trucar al pare per saber com estava. Tretze dies abans que fes els 15 anys li va trucar i li va demanar perdó per no haver estat amb ella i fer-la feliç. Ella es va quedar pensant. Per què va esperar que fes els 15?  La noia, però, es va adonar que necessitava un pare.

Raons

Gonçalo Silva Parente_3r B Colegio Español Maria Moliner

Cada dia, al matí, penso en cadascuna de les raons per les quals no mereixo viure en aquest món, i cada vegada en trobo més, i cada vegada hi penso més. Cada matí em trobo més a prop de suïcidar-me, però mai ho faig, agafo la pistola però no soc capaç de prémer el gatell, i torno al mateix de cada matí, una i altra vegada. Ja no sé què fer, necessito alliberar-me d’aquesta pressió que sento dins del meu pit com més aviat millor. No aguantaré gaire més, crec que explotaré i quan això passi ja serà massa tard per fer marxa enrere. Però crec que és el que m’ha tocat viure, i per alguna raó, Déu m’ha complicat tant aquesta vida meua.

L’exemple perfecte

Blau Vidal Panadero_3r A EA 2A ENSENYANÇA D’ENCAMP
La vida m’ha donat molts alts i baixos, precisament en aquest moment (la flor de la vida). De sobte, veig cinc metges envoltant-me i molts cables que m’impedeixen moure. Sento els metges dir que estic en coma i m’impacto. No recordo res de res. Els instants passen molt més lents, noto que no puc fer res… És una situació molt incòmoda. Passats uns mesos em vaig recuperar. Soc l’exemple perfecte que demostra que has de seguir endavant, passi el que passi.

Motivació?

Aina Ortega Boronat_3r A EA 2A ENSENYANÇA D’ENCAMP
El meu horari era molt dur. Cada dia anava a entrenar i em matava d’esforç. Cada dia, a l’escola, m’adormia a classe i no estava atenta de tan cansada que estava. La natació és un esport de molt entrenament i molt esforç, per això havia d’anar cada dia a entrenar, per ser cada dia més bona i així superar-les a totes, arribar el més lluny possible i ser la més coneguda del món. Però, saps? No tot és possible al món, el karma finalment t’ho torna tot, i mai arribaràs al cim. Per què? Doncs perquè la vida és el joc més injust del món, i si no fas bé una cosa, la vida ja s’està rient de tu. I és el que em va passar a mi…

Als setze

David Domingues_3ème E LYCÉE COMTE DE FOIX
Des de petit, al Marc li agradava molt el món del motor. Als setze anys es va voler treure el permís de moto per desplaçar-se, però els seus pares li deien que era molt maldestre i que no passaria l’examen perquè era massa difícil per a ell, que les motos eren molt perilloses i que es podria fer molt mal en un accident. Ara, ell els diu que vol passar l’examen perquè els seus companys ja tenen el permís, diu que anirà amb molt de compte. A l’arribar als setze anys va insistir als pares i va aconseguir treure’s el permís per demostrar als pares que podien confiar en ell, els pares van veure que el seu fill no era maldestre.

Un somni

Ariana Barros_3ème E LYCÉE COMTE DE FOIX
Quan era petita, m’agradava tant el patinatge que vaig comprar els meus primers patins als quatre anys, però vaig créixer i em vaig adonar que no era tan fàcil. A les meves primeres competicions em posaven molt nerviosa, però veure tothom aplaudint quan feia aquells salts tan impressionants em donava més forces per continuar. Però no tot fou alegria, fa un any que el meu somni es va trencar. Encara recordo els metges parlant amb la mama: “ La caiguda ha estat molt dolenta, em sembla que les probabilitats de tornar a patinar són molt baixes” cada vegada que em desperto, la realitat de no sentir les meves cames em paralitza encara més.