Una bona broma

Naia Alvarez De Eulate Molné_4t B Col·legi Mare Janer

Et miro. Em mires. La teva mirada em traspassa la pell fins a arribar a la meva ànima. Somrius, dirigint-me la mirada. O això em deixes creure. Estava tan enamorat que no vaig voler entendre que aquella mirada no era per a mi. Sinó  per a ell. Pel graciós de la classe. Pel noi de pel·lícula dolenta americana. El noi perfecte. I sense voler m’ho vau deixar molt clar. La vostra complicitat us delatava, estàveu fets l’un per l’altre. I just en aquell moment de mirades en direcció equivocada, em vaig adonar que allò que podria haver estat una bonica història d’amor adolescent, va seguir sent una falsa mirada entre companys desconeguts.

Què veig?

Anna Martín Garí_4t B COL·LEGI MARE JANER

Què veig? Veig una noia que passeja pels carrers sense sortida, els carrerons de la inseguretat. Veig uns ulls apagats, tristos i empesos per una bogeria que m’està asfixiant lentament. Què veig? Veig desesperació, falta d’autoestima, crits ofegats que busquen ajuda i alhora la rebutgen. Rebre-la, suposaria la fi de tot l’esforç de mesos de constant patiment i dolor.
Però, què veig? Veig un mirall fred, brut, gairebé trencat pel que ha de reflectir. Què veig? Em veig a mi. Però ara, en tancar i obrir els ulls, ja no em veig. No. Només puc observar les parets nues d’un  hospital silenciós que m’ha acollit per ingressar-me d’anorèxia.

Ràpid o bé?

Abril Fenés Ortega_3r B Col·legi SAnt Ermengol

La Ciència estava preocupada, patia. Després de segles d’una popular amistat amb la Paciència, li havia de demanar que marxés de la seva vida.
–Em sap greu, però t’he de demanar que no et fiquis en els meus assumptes aquesta vegada. Ja sé que juntes hem superat pandèmies pitjors, però ara és diferent. La societat actual és una mimada, i tots volen les coses immediatament. Tu, queda’t confinada, i deixa’m a mi fer les coses, a la meva manera. Necessitem ja la vacuna!
–Ja –va rebufar la Paciència–, no veus que no aniràs gaire lluny sense mi? Faràs les coses ràpid i malament, la gent deixarà de creure en tu. Com acabarà la història..?

El meu dia a dia

Daniela Soriano López_3r B Col·legi SAnt Ermengol

Porto setmanes preparant-ho tot, perfecte i calculat, quan ella arribés, ens ho passaríem genial. Primer, aniríem a prendre uns gelats, després al parc i al vespre, aniríem a fer el que més ens agradava: el ximple als llits elàstics. Arribem al local i els llums estan tancats, la porta barrada i el propietari que surt del local. Una gota de suor em regalima pel centre de l’esquena. La situació se’m fa claustrofòbica. M’apropo a parlar amb ell, no hi ha solució, romandrà tancat durant uns mesos.

Incoherències

Abril Mela_3r A EA 2A Ensenyança Santa Coloma

Quan et pregunten com estàs, quina és la primera resposta que et passa pel cap? Segurament la majoria de vegades respons: “Estic bé.” Si analitzes aquesta frase veuràs que es compon de dues paraules, set lletres i, la majoria de les vegades, d’una mentida. Aquesta resposta camufla sentiments com la tristesa, l’ansietat… Perquè és un fet, a la gent no li interessa com estàs, és un formalisme. Només vol sentir que estàs bé i passar a un altre tema. El món està ple d’aquestes incoherències. L’altre dia mateix passejava pel parc amb la meva gossa i em vaig trobar una veïna: “Hola, Josepa! Com estàs?”, vaig dir-li. Com si m’importés…

Angoixa

Alejandro Cano_3R A EA 2A Ensenyança Santa Coloma

Estava dins de l’autobús. Vaig agafar el mòbil. Tenia por. No volia trucar, però… Era important. L’autobús anava per la segona parada i l’ansietat anava creixent. Vaig posar el codi de desbloqueig del telèfon. Com havia pogut arribar a aquella situació? Potser era millor no tornar a casa… Em sentia perdut, no sabia què fer. Vaig prémer el símbol del telèfon. L’autobús estava arribant a l’última parada, havia arribat el moment. Vaig marcar el número. Vaig sentir el to que indicava l’inici de la trucada i, de seguida, una veu a l’altre costat. Un fil de veu quasi inexistent va sortir de mi:
–Mama, m’he deixat la jaqueta a casa.

Cada gota, un record

Aroa Carbalho_3ème D Lycée Comte de Foix

Quan era petita solien dir que quan plovia els núvols ploraven. A mesura que vaig anar creixent em demanava: com pot ser que un núvol guardi tantes llàgrimes per compartir amb tota una ciutat? A partir d’aquell dia vaig entendre que els núvols no ploraven, però nosaltres sí. Començava a ploure, la primera gota corresponia als estius, l’època feliç. La segona eren les meves pors, aquelles que mai havia superat. La tercera, els moments en els quals sentia ràbia, aquells en què m’havia enfadat amb qui més estimava. La quarta em relliscava per la cara i em feia mal. Eren els moments que m’havien deixat buida per sempre més.

Unes vacances especials

Eric Garcia_3ème D Lycée Comte de Foix

Les vacances passades vaig tenir el plaer de descobrir una ciutat que em va sorprendre molt: Marràqueix. És una ciutat mítica, cultural, font d’inspiració per a molts artistes. Vaig viure una experiència inoblidable. I això que he de reconèixer que no em feia gaire gràcia anar-hi. Vaig poder descobrir una ciutat diferent: els mercats sorprenen per la seva artesania, els seus colors, les seves olors atípiques per a nosaltres i les seves músiques. Vaig tastar menjars especiats, agredolços, vaig sentir el pregó de les oracions, amb el seu so impactant… I per moments, vaig pensar que em trobava en el conte de Les mil i una nits.

Moments difícils

Julia Quiñones_3r C Col·legi Mare Janer
Mal humor, indiferència, ansietat, depressió, adjectius que van canviar la vida d’una persona coneguda. En adonar-me’n, els primers dies no sabia què fer, com reaccionar. Setmana a setmana sabia que podia empitjorar i vaig voler ajudar-la. Al començament semblava que no tenia forces, se sentia molt sola, no tenia companyia al seu voltant i com que tenia un pensament negatiu, vaig haver de rendir-me. Després d’uns llargs mesos de patiment, ella, en pensar en la família, els amics, els companys, va voler donar-se una oportunitat a si mateixa. I en ser una persona forta ho va poder aconseguir. I sí, aquesta persona soc jo.

Nova normalitat

Brauli Moreno_3r C Col·legi Maria Janer
Aquell inhalador de diòxid de carboni era el meu pitjor enemic, sempre em deixava sense alè en els pitjors moments. Ningú et prepara per això. Els primers dies era difícil. Suposo que ens hi havíem d’adaptar, no? És difícil veure la por en els seus ulls. No tenir ni idea de què passarà, això sí, va haver-hi un moment de calma en la tempesta. La quarantena també et pot ajudar a reflexionar, a pensar en tu. Però això va desaparèixer i vam tornar a la “Nova Normalitat”. Sí, ho pensem i no tot és dolent: els prats són més verds, es respira un aire molt més pur, però…
La Pandèmia, la cura per la natura i la destrucció de la humanitat?

Bucle

Esther Claveria _3r A EA 2a Ensenyança d’Ordino
Torna a ser de dia de nou, en Jaume fa el mateix de cada matí. Al sortir, els veïns se’l quedaven mirant. A part d’aquell moment, el dia va transcórrer amb normalitat. Eren quasi les vuit del vespre i tornava cap a casa. Passant per la vora del bosc, se li va creuar un cérvol ferit. De l’ensurt, el pobre home va donar un cop de volant. El cop era tan fort que li va atordir els sentits. Després del que havia passat, va tornar a ser al seu llit, sense cap ferida, sense cap cop, sense res. Estava totalment confós i va fer el mateix del dia anterior, es va plantejar la possibilitat d’estar mort i d’estar en el seu propi bucle infernal.

Persegueix el teu somni

PERE CERQUEDA GULIN_3r A EA 2a Ensenyança d’Ordino
La motivació és el més important, si creus que pots podràs, si no ho creus no podràs. És molt important ser positiu, no et rendeixis, sigues constant i aconseguiràs els teus objectius. Supera’t a tu mateix per a superar les expectatives. No et deixis subestimar, si ho fas demostra que estan equivocats. Rodejat de la gent que t’ajudarà i no de la que només intentarà llançar-te per terra. Fes tot el possible per millorar, mai has de conformar-te, sempre busca més. I el més important, fes-ho perquè vols, perquè t’agrada, no perquè algú ho vulgui. Si busques trobaràs, així que busca fins a trobar el teu objectiu.

Com són les mudances

Christian Moraes_3rème G Col·legi Sagrada Família
Gairebé tothom deu pensar que traslladar-se de casa és el millor, no ho nego però ens ho pintem d’una manera que per a mi no s’hi assembla gens. El primer que es fa és posar en caixes les coses que després no saps si t’has emportat tot el que per a tu té valor i en quina caixa ho has posat, després tornar a muntar la teva habitació que mai acabarà com la tenies abans.
Un altre factor és que si te n’has anat a un lloc més lluny de l’escola o del supermercat sempre hauràs de sortir abans i potser anar a buscar el cotxe per comprar un paquet de xiclets o una beguda. Encara que la il·lusió que tens de veure nous paisatges pot compensar-ho.

El monstre

Anna Herraiz Vergés_3r Col·legi Sagrada Família
No et preocupis més, germaneta, la teva germana està aquí per protegir-te, no et passarà res. No posis cara d’espantada, ja t’he llegit tots els contes que tenim a l’habitació, ara només cal dormir; així, tranquil·la i relaxada, tanca els ulls, germaneta meva. Sí, no m’oblido del petó al front i la galta. Sí, he mirat sota el llit, darrere la cortina i a dins de l’armari. No he trobat cap monstre. Ja t’he dit moltes vegades que els monstres no existeixen, són fruit de la nostra imaginació, només passa que sovint es tenen malsons i creus que el que has vist és molt real. Ara dorm, sí, la teva germana vigilarà els teus somnis, bona nit!

Campionat de kungfu

Marc Lacoste_3éme C Lycée Comte de Foix

Teníem un campionat de kungfu, però a causa de la Covid-19 es va anul·lar i es va fer a distància. Va ser molt estrany però també molt divertit. Com que no era en directe, jo estava ben tranquil perquè podia fer tots els errors del món que no passava res. Podia assajar fins que em sortís bé. Per al campionat, vaig fer una forma que es diu “espasa avançada”. Amb el tall del confinament, al principi ni me’n recordava. Vaig repetir la forma unes cinc vegades, i va arribar el moment de gravar. Vaig quedar en tercera posició de tot Europa. El primer i el segon premi eren per a dos nois turcs. Vaig saltar d’alegria quan vaig veure el resultat.

Dia corrent però memorable

Brenda Luque_3éme C Lycée Comte de Foix

Un vint-i-dos de gener nevava amb moltes ganes i recordo que amb el meu pare, aquell dia, vam anar a esmorzar a una cafeteria on feien el nostre esmorzar preferit: xurros amb xocolata calenta. Cap a dos quarts de dotze vam anar a fer una volta per les botigues i més tard, vam anar al cinema fins cap a les set de la tarda. Llavors, ja vam tornar cap al cotxe per anar a sopar a casa, on ens estava esperant la meva mare. La mare havia preparat una sopa boníssima que vam menjar mentre li explicàvem el dia i encara vaig poder mirar a l’ordinador un episodi d’una sèrie que m’havien recomanat uns amics fins que vaig començar a badallar.

L’home de negre

Jose Antonio Gómez Puente_3r D EA 2a Ensenyança d’Encamp
Fa anys, un nen i els seus dos pares van anar a veure una pel·lícula. A la sortida, va aparèixer un home i va disparar als pares del nen, que van morir. Des d’aquell dia el nen va començar a entrenar dia i nit perquè cap nen hagués de passar pel que havia passat ell. També perquè volia venjança. Quan es va fer un home, li va demanar al seu majordom que li fes un vestit per combatre el crim. El majordom es va negar i ell li va respondre: “Mentre jo sigui viu, faràs el que jo et digui.” El majordom va agafar un ganivet i li va clavar. Abans que morís li va dir: “Ara ja no t’he de fer cas, ni a tu ni als teus pares. Us he matat a tots.”

La història de l’amor

Laura Fontes Ferreira_3r D EA 2a Ensenyança d’Encamp
Tanco els ulls i noto un sabor estrany, quelcom està tocant els meus llavis. La sensació és agradable i a la vegada fastigosa. Alguna cosa a la meva panxa està naixent, com si tingués papallones volant. Uff! Crec que m’he enamorat quina sensació més estranya.
Tot va començar com un joc de dos nens i mira’m, ara no puc viure sense ell. Totes les preguntes i obstacles que ens ha posat la vida, i com hem sabut enfrontar-los. Amor meu, t’estimo. Els dies han passat i ara ja som vells. Bé, corregeixo, jo soc vella. Ell ja fa temps que em va deixar. Mai m’hauria imaginat que aquell petó canviaria tant la meva vida. Cuida’m des d’on siguis.

Sempre hi ha una batec final

Paula Mateos_3r B COL·LEGI MARIA JANER
M’aixeco del llit i d’un moment a l’altre tot ha acabat. Una sensació estranya passa pel meu cos, una cosa que mai abans havia tingut. Em poso a mirar el cel ennuvolat, amb les galtes molles, tot es torna de colors foscos, sabent que res tornarà a ser igual. Em quedo pensant en el perquè de tot, sabent que mai més hi serà. Tot sembla que va bé, però per dins tot és un buit que no sabem si podrem emplenar. Mai havia esperat que tan aviat passés una cosa com aquesta. Per dins tot són crits, plors i sobretot molts records. Però al final la vida s’imposa. I també sabem que sempre estarà en els nostres cors, per sempre.

La pel·lícula

ORIOL MALLOL_3r B COL·LEGI MARIA JANER
Comença la pel·lícula. Ningú es pensava que seria de terror, però només començar no en vam tenir cap dubte. Incendis forestals a Austràlia per començar. Un accident d’helicòpter que mata un dels millors jugadors de la història del bàsquet. Protestes en contra del racisme als Estats Units per l’assassinat de George Floid. Posposen els Jocs Olímpics de Tòquio. Hi ha una explosió al Líban amb moltes morts. Apareix un virus mortal que fa aturar el món sencer, ens té tancats a casa durant mesos a més de tots els contagis i les morts. Si algú s’està preguntant pel títol de la pel·lícula, és molt senzill: 2020.