Un somni fet realitat

Leandro Miguel Marinho _3ème F LYCÉE COMTE DE FOIX
El Joan va notar que alguna cosa estranya estava passant. Quan passava per sota dels fanals del carrer la llum feia pampallugues. Era com si els fanals sentissin la vibració de la seva veu. Ja li havia explicat a la seva mare però ella li va comentar que allò no tenia importància. Quan el Joan va anar a dormir, va tenir un somni molt estrany. En el somni ell era un famós cantant de pop. Quan es va despertar, li va explicar què havia somiat. La seva mare li va explicar que ella també havia tingut el mateix somni però que era difícil aconseguir que es fessin realitat. El Joan li va dir que ell aconseguiria que el somni es fes realitat.

Hi havia una vegada

Sabrina Lozano_3ème F LYCÉE COMTE DE FOIX
Avui amb aquests 640 caràcters et vull dedicar aquesta història perquè no és com les altres que comencen per un “Hi havia una vegada…” Sinó que aquí tu ets el protagonista de la teva pròpia història, de la teva pròpia vida. Ets lliure de fer el que vulguis però et dono dues condicions: –La primera és fer allò que més t’agrada sense rendir-te. Sé que és complicat però res és impossible per a nosaltres i més si ho desitges. –La segona és que tinguis una vida feliç amb la gent que més t’estimes, sense penediments. Espero que puguis aconseguir aquestes dues condicions.
Aprofita al màxim la vida, que és curta i és un regal.

Por

Sophie Arrufat Mas_3r A EA SEGONA ENSENYANÇA D’ENCAMP
Portava dies parlant amb un noi, era la primera vegada que m’agradava algú. Quan quedàvem podia passar-me hores parlant de tot i de res. Era molt interessant. Amb els dies em vaig adonar que sentia alguna cosa més. Érem molt amics però al final li vaig dir que m’agradava i jo a ell també! Després d’aquell dia estava nerviós, trist, angoixat. Què tenia? No li agradava?
Va passar un temps fins que vaig descobrir què passava. Va confessar que ell havia nascut noia. Em va fer ràbia, m’havia mentit! No era el seu estil. Em vaig preguntar per què m’ho havia fet a mi. A mi, en realitat, no m’importava, a mi m’agradava ell o ella, la persona.

La festa

Maribel Torres Torres_3r A EA SEGONA ENSENYANÇA D’ENCAMP
Casa. Esperar. WhatsApp. Parlar. Grup. Amics. Quedada. Dissabte. Nit. Sopar. Mare. Pressa. Desordre. Indecisa. Roba. Finalment. Vestit. Maquillatge. Pentinat. Talons. Sortir. Carrer. Esperar. Taxi. Baixar. Arribar. Pagar. Buscar. Trobar. Saludar. Amics. Entrar. Discoteca. Trobada. Altres. Companys. Abraçades. Somriures. Música. Llums. Fum. Barra. Alcohol. Riures. Ball. Veure. Lluny. ELL. Elegant. Nervis. Mirades. Somric. Somriu. Confondre. Veure. Apropar. Saludar. Bromejar. Parlar. Murmurar. Orella. Riure. Murmurar. Mirada. Silenci. Somriure. Petó. Interminable. Ell. Ella. Nòvia. Dolorós. Marxar. Adeu.

I de sobte, tu

Aina Soldevila Busquets_3r A Col·legi Anna Maria Janer

Recordo quan et vaig veure, allà, al departament de llengua, entre llibres d’anglès i de català. Em vaig fixar molt en tu, ho reconec. Crec que tu també te’n vas adonar, però vas dissimular, fullejant el llibre que duies a les mans. No m’importava semblar descarada, així que vaig continuar observant-te, amb molta atenció (jo diria que massa). Les mans, els ulls, els cabells… cada detall et feia únic, irrepetible.
Sempre em quedarà el dubte de què hauria passat si hagués reunit el valor d’intercanviar unes paraules amb tu. Per això, ara, cada dia t’espero al departament de llengua, llegint el llibre que duies a les mans.

El pobre babau

Alex Barbado Carpi_3r A Col·legi Anna Maria Janer

Va sonar el despertador. Eren les sis. Va anar a esmorzar. En acabar es va canviar i va preparar tota la feina per aquell dia. Es va recordar que portava uns dies que arribava tard i no podia seguir més així. A més, tenia una feina molt important per entregar, cosa que no havia fet quan tocava. Sabia que si no arribava a temps i amb els informes li traurien la feina. Així que va anar a buscar els informes. Tan sols va trobar una pàgina de les quatre. Mentre buscava les altres li va caure el got de cafè sobre l’informe. Arribava tard i a més sense informe. Estressat, va agafar el mòbil, però en obrir-lo… era diumenge.

La seva presència

Judith Font_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA DE SANTA COLOMA

Quan el duia em recordava a ella, era com si fos al meu costat en tot moment. Tant en els bons com en els dolents, ella sempre era present. En cap moment me’l treia, tenia por que si no el tenia amb mi, quan fos gran no me’n recordés d’ella i això no m’ho podia permetre. A més a més el penjoll era preciós, això augmentava les ganes que tenia de portar-lo. Tenia molta por per si se’m trencava. El penjoll era de la meva àvia, ella va marxar i això és trist. Potser ella ja no hi és físicament amb nosaltres, però perdurarà per sempre. De petita, la xocolata era sinònim d’àvia, per això aquella massa marró seria la seva presència.

Perquè la gent insulta perquè sí

Enric Fernández_3r B EA SEGONA ENSENYANÇA DE SANTA COLOMA

Avui dia està molt generalitzat insultar els amics de maneres respectiva. Però la pregunta és: tothom sap per què les persones insultem? És clar que no. La immensa majoria de la població pensa que els insults serveixen per agredir verbalment algú. Però en realitat no, els insults serveixen perquè l’altra persona reflexioni. També depèn de quin insult utilitzis i de la manera en què els diguis. Els insults són alguna cosa que l’ésser humà té vist des dels principis dels temps. Alguns estudis han demostrat que les persones que insulten la gent ho fan per una raó, perquè de manera normal no es poden relacionar amb altra gent.

La mort

Isidora Politte_3ème B LYCÉE COMTE DE FOIX

La mort és curiosa i realment misteriosa. Ningú no en sap gran cosa, només que a tothom li arriba en algun moment donat. Hi ha gent que creu que hi ha una altra vida després de la mort, i d’altra que creu que caiem en un somni profund del qual no despertarem mai més. És increïble com ens afecta la mort d’un ésser estimat. Sofrim tant que ens deixa un buit que no es tornarà a omplir mai més… La mort és com un lladre: ens roba el que més estimem al món i no ens ho torna mai. Com la superem? Per a mi és l’experiència més dura que existeix. És molt difícil acceptar que no tornaràs a abraçar, ni tocar, ni besar aquella persona.

He somiat

Perrine DETCHEVERRY_3ème B LYCÉE COMTE DE FOIX

Estic aquí asseguda sota un gran arbre, amb aquesta calor no ens permet exposar-nos al sol. Al meu costat hi ha asseguda la persona que ho és tot per a mi al món: el meu pare, que tant estimo. Estem menjant els entrepans que hem preparat junts i ara anem a passejar. Sentim els ocells que canten. De sobte, sento un soroll diferent i em desperto. La porta de la meva habitació s’està obrint. És la meva mare, que ve a despertar-me. Se m’atansa i em pregunta com he dormit. Li demano on és el meu pare, però em mira de manera estranya i em demana què estic dient. Ràpidament m’adono del meu error i li responc: “He somniat…”

640 caràcters

Joao Pedro Gomes Ferreira Bandeira_3r A COL·LEGI MARÍA MOLINER

Un divendres al matí, quasi a l’hora del pati i a l’assignatura de català, catorze nens i una profe es preparaven per a una aventura superemocionant. Aquella aventura els conduïa a una llarga i profunda selva de lletres, paraules, signes de puntuació, ortografia, gramàtica i tot tipus d’eines literàries pensades i reconegudes. Els innombrables premis i recompenses eren impressionants i impensables per a tots els nens. Ells estaven molt concentrats i amb ganes de derrotar tots els enemics que es posessin al mig. Se sentien poderosos per aconseguir el número més gloriós de la literatura catalana a Andorra i 3r A el tindria segur.

Vuit línies i mitja

Nuno Miguel Gomes Duarte_3r A Col·legi María Moliner

Mai em vaig imaginar estar en un lloc tan tranquil com en el que soc ara i amb la millor companyia que podria tenir, els meus millors amics i amigues. Mai vaig pensar estar tota la vida amb ells. Doncs sí, ara encara estem junts i soc molt feliç. Mai vaig pensar a separar-me d’ells i continuem estant, com quan érem petits, recordant tots els moments viscuts, les coses que fèiem, les festes, els jocs, l’escola, els enamoraments, les penes… Van ser els millors anys de la meva vida. Espero poder continuar així sense separar-me mai d’ells i seguir vivint i gaudint junts dels millors moments de la nostra relació. Junts per sempre!

El somni somnífer

Denis Lopez_3r D ES 2a Ensenyança Sta Coloma
És un noi en un avió. Aquest noi es mareja molt. –Homes, dones estiguin preparats que d’aquí a poc comencem l’enlairament. El noi estava tan nerviós que es va prendre la pastilla per adormir-se abans de temps i al final no van poder enlairar-se. Ell es va quedar adormit sense adornar-se que tots se n’havien anat. Es va despertar, va sortir tot adormit però es va adonar que tot era diferent, no hi havia ningú a l’aeroport. –Però què està passant aquí!? Apareix una persona desconeguda –Che, però qui sou vosaltres!?–-Perdoni què diu? Li va dir tot confús –Ah! vostè parla català? –Sí, obvi. Es van parar i li va explicar el que passava.

El bucle

Brais Punzano_3r D EA 2A Ensenyança Sta Coloma
Fa quatre setmanes que estem en un lloc, un lloc ple de gent, sempre la mateixa, la mateixa entrada i sortida, però sobretot les mateixes assignatures. Però només 2 vegades al dia tenim el millor, el descans, el pati, l’hora de menjar. Les úniques hores de descans que tenim els professors i els alumnes, malgrat ser 1 hora al dia de les 24 que hi ha. Acaba el dia, sortim per la mateixa porta que hem entrat. En realitat he mentit, si no tenim deures o res pendent, també tenim temps lliure a casa per aprofitar-lo en el que vulguem. Però no és per sempre. Sabem que hi hem de tornar cada dia els 5 dies de la setmana durant 8 mesos.

Qui soc?

Andrea Màrquez Adran_4rt C Col·legi Anna Maria Janer

Em desperto, esmorzo i surto cap a la feina. Treballo tot el dia. I arriba l’hora de dormir.
Em desperto, esmorzo, i no surto. No vaig a treballar. Algú a la porta m’ho impedeix. És aquell home gran que veig cada dia, a totes hores, però a qui mai no faig gaire atenció.
Passa el temps i l’home cada dia es fa més proper. Se’m desperta una certa curiositat que fa que l’investigui.
S’acosta el meu aniversari i aquella mateixa vigília trobo el sospitós individu assegut a la meva butaca, amb un regal a la falda, amb el meu nom com a destinatari.
I ara me n’adono. Em miro al mirall i jo també sóc una dona gran, i aquell home és el meu marit!

En vint metres quadrats

Pol Estany Obiols_4rt C Col·legi Anna Maria Janer

Ningú coneixia les causes d’aquella malaltia. El que més m’angoixava era el fet de no saber les conseqüències. Fos el que fos, l’únic que sabia era que el meu millor amic restava immòbil en un llit, connectat a una infinitat de màquines. En aquella sala, el patiment i el dolor s’apoderaven del meu cos a un ritme frenètic i vertiginós. La meva vida no tenia cap mena de sentit. I de sobte aquella màquina va deixar d’emetre aquell so i va traçar una línia ben recta. Llàgrimes glaçades. En Joan ho era tot, i ara m’abandonava. I jo només pensava a tornar-lo a veure. I seria aviat. La vida és curta i fugaç com un obrir i tancar d’ulls.

Una sopa de cogombres

Camille Roche_3ème C Lycée Comte de Foix

Em vaig despertar a les 4 h del matí, acabava de tenir un malson. Tenia molta por! Havia somiat que la meva mare es convertia en cogombre i el meu pare en ceba. El meu germà era un cuiner i acabava de posar els meus pares a la sopa, que després m’hauria de menjar. Li vaig dir al meu germà que no posés aquella ceba ni aquell cogombre a la sopa, perquè no me la menjaria. Però ho va fer igualment i em va obligar a menjar-me-la. Quin fàstic em feia! M’acabava de menjar els meus propis pares. Quan vaig despertar vaig anar a mirar si els pares estaven vius perquè el dia abans m’havia menjat tota la sopa de cogombre cuinada pel meu germà!

Problemes econòmics

Artemii Suprunenko _3ème C Lycée Comte de Foix

En la meva passejada quotidiana del matí, vaig veure un noi en un canal. Anava ben vestit, amb pantaló negre,  samarreta de quadres i sabates blanques. En la seva cara es podien llegir emocions: estava trist, amb patiment i dolor. Tenia la cara fosca i freda. El seu cos estava en l’aigua congelada. Però també tenia traces d’alegria. Estava mort. Vivia amb el seu pare ric, que treballava molt. És per això que no tenia possibilitat de fer coses amb ell. Amb el temps, ja no sentia amor pel seu fill i havia començat a maltractar-lo. Després d’uns anys d’aquesta vida, va decidir suïcidar-se. Està content que tot hagi acabat. Està lliure.

Pronòstics

Avril Vegas_3r E EA Segona Ensenyança Encamp
Estàvem sopant mentre miràvem les notícies com cada dia. De sobte, ens vam alarmar, vam apujar el volum i vam escoltar atentament: “Està comprovat pels científics, el planeta té una esperança de vida de 30 anys.”
Vaig tancar els ulls un moment, tenia molta calor. Els vaig obrir, l’aigua es filtrava per tot arreu. Cada cop em costava més respirar. Se m’accelerava el pols, tractava de no separar-me dels meus pares. Quan ja havia arribat la meva hora… Vaig despertar-me angoixat. Per fi havia obert els ulls, m’envaïa un bombardeig constant d’idees, i per primera vegada vaig demanar-me què podia fer per canviar la situació.

Vius o penses?

Mireia Crespo Cantos_3r E EA Segona Ensenyança Encamp
Em trobava sol enmig de l’illa sense saber què fer. Em vaig estirar a la sorra i vaig esperar que els meus pensaments em diguessin alguna cosa. De cop i volta, vaig recordar aquella publicitat de l’agència de viatges, i ara jo em trobava allà. Al cap d’unes hores em van venir dues idees. Una era lluitar per sobreviure i l’altra era gaudir del moment. Passaven els dies, les hores i cada dia se’m feia més complicat viure allà. Estava perdent la noció del temps i entrava en desacord amb la meva consciència. M’estava tornant boig. De sobte vaig escoltar la veu de la meva companya: Desperta! Has d’acabar l’article!