Parlant del temps…

Alberto Estepa_4t ESO_COL·LEGI SAGRADA FAMÍLIA

Què passa quan trobem un desconegut en un ascensor i, a més, aneu al mateix pis? Què diem? Doncs, és clar, parlem del temps, ja sigui per trencar el gel o per simple avorriment. Segons la meva opinió, crec que no sé què faríem si no parléssim del temps. La gent estaria massa tensa i això suposaria un factor d’estrès en les nostres vides que contribuiria a millorar l’economia dels psicòlegs i psiquiatres. Però això no és bo per a tothom ja que els diners que paguen als psicòlegs i psiquiatres vénen de la nostra cartera, així l’economia no milloraria. Després d’aquesta reflexió és millor continuar parlant del temps.

Dius: per què; et responc: c’est la vie

Núria Colell Moreno_4t ESO_COL·LEGI SAGRADA FAMÍLIA

El meu cap no para de fer-se preguntes absurdes: Per què quan trepitjo una merda de gos dic: Merda!? Per què l’espai és infinit? Per què existim en un món amb tant d’egoisme i desigualtats? Per què quan miro cap al cel només penso en les persones que he perdut? Per què hi ha persones que no són civilitzades? Per què quan dormim somiem i quan ens despertem ho seguim fent? Per què cada vegada que conto fins a sis ja han mort milions de nens? Desperta! Perquè “mai et podràs banyar dues vegades al mateix riu”. L’única resposta que he trobat és que així és la vida amic, mai saps el que et podràs trobar. I per què així i no d’una altra manera?

L’Everest de cadascú

Tamara Dacal_3r B_EA SEGONA ENSENYANÇA SANTA COLOMA

Et mires al mirall un dia més i et dius: “Avui puc”. Tots tenim els nostres propis objectius i els nostres somnis. Vés a buscar-los, i si caus aixeca’t, perquè ningú no et podrà aturar. Comença el teu viatge sense por del que hi hagi fora. Enfronta els perills. Oblida’t del passat, comença des del present i creu en el futur. Supera’t més i més, sense trepitjar mai ningú. Tots tenim el nostre Everest particular, i hem vingut a aquest món per escalar-lo. Descobreix, aventura’t i gaudeix sempre del teu viatge fins a l’últim minut. I al final, recorda que el que importen no són els anys de vida sinó la vida dels anys.

Naixement

Meritxell González_3r B_EA SEGONA ENSENYANÇA SANTA COLOMA

M’envolta la foscor, intento estirar-me però veig que el lloc és molt estret. Que incòmode és tot això! Estigues quieta! No facis moviments bruscos, no veus que al final em faràs mal! I aquest soroll? Tan continu, persistent… vols parar de fer cops? No em deixes dormir… canviaré de posició a veure si aquests maleïts cops em deixen descansar. Sense voler faig una puntada de peu, Ai…! Em sap greu. De sobte veig una llum clara. Em fan mal els ulls, tot m’enlluerna. Sento veus, crits.     M’arrossego per un forat, veig ombres que es mouen… i… per fi surto! Començo a plorar. És el començament de la meva vida.

L’ocell i el gat

Jordi Gasset_1r SA_Lycée Comte de Foix
Tot i que el gat tingui set vides, no es pot escapar d’un cotxe que es dirigeix cap a on és ell si va a cent quaranta km/h: l’enxampa; en canvi, un ocell tot i tenint-ne només una, se’n pot escapar… Conclusió: el simple fet de ser més gran, més voluminós, no significa que per això siguis més intel·ligent o més propici a la supervivència.

La teva mirada

Alexandra MOREIRA_1r SA_Lycée Comte de Foix

Feia sol, i jo corria perquè feia tard. Vaig caure i tu em vas venir a ajudar. La teva mirada i la meva es van creuar, però feia tard i les nostres mirades es van haver de separar. Durant tot el dia vaig pensar en aquella mirada que em tenia hipnotitzada i va arribar el moment de tornar a passar pel lloc on ens havíem vist. I allà estaves tu i la teva mirada. Em vaig apropar i em vas dir que feia vuit hores que m’esperaves, les mateixes que feia que no ens havíem vist. Un somriure va néixer dels teus llavis, un somriure que va guanyar. Em vaig enamorar de tu.

Un mal dia

Fanny Paredes_3r A_E. A. Segona Ensenyança d’Encamp

Ring! Ring! El despertador sona, les 7.28. M’aixeco ràpidament del llit i vaig a la cuina per esmorzar. No hi ha res preparat. Vaig a l’habitació de la meva mare i no hi és. Estic sola a casa amb el gat. No perdo més temps i em vesteixo, em pentino… Són les 7.46. Començo malament el dia, tot em surt malament: estic sola, m’he aixecat tard, tinc son, no sé què menjar… Són les vuit del matí, agafo qualsevol cosa per esmorzar i surto de casa. Són les 10.30, vaig al pati amb el record d’haver-me adormit durant les dues primeres hores de classe. De cop, veig la meva mare parlant amb la directora. Tinc por. Em criden, vaig al despatx i…

La benvinguda

Diogo Regalo_3r A_E. A. Segona Ensenyança d’Encamp

Estic en un lloc semblant a un túnel. Tot em fa pensar en aquells llargs viatges que feia amb la família. Com m’agradava passar pels túnels! La diferència és que aquí és tot fosc i intrigant. Només uns llums il·luminen les meves sabates i m’ajuden a avançar. Començo a caminar i el cor em batega de manera extraordinària. Més endavant, començo a   córrer per no arribar enlloc. De cop, davant meu, apareix una porta de color gris. L’obro i em trobo davant d’un passadís. Al final d’aquest, veig una explosiva llum blanca que em cega completament. M’acosto lentament cap a ella i sobtadament un senyor exclama: “Benvingut al paradís”.

Excursió

Èlia Artigas Bellés_1r AEL_Formació Professional

Me’n recordo, d’aquell dia a les vuit del matí; me’n recordo, del fred, del gran pes de la motxilla preparada per anar tres dies a la muntanya. Me’n recordo, del cansament a meitat de camí, de la sudoració eterna que no marxava mai; me’n recordo, d’aquell prat tan gros ple de neu, per on passava un riuet mig gelat al costat del caminet. Seguim el camí, em giro, m’allunyo, els he perdut, no hi ha ningú, no sé on sóc. Espero i espero, no ve ningú. Començo a caminar, es fa de nit, després de cinc hores amb fred veig un llum, ja són aquí.

Una vida

Alba Cerdà_1r AEL_Formació Professional

Recordo: un esclat de plors, el primer dia d’escola, els contes que m’explicava la mare abans de dormir, el millor que m’han donat el 12 de setembre del 1996, un germà, quan havíem de caminar agafats de la mà, dies d’esquí tots junts gaudint com la canalla, els menjars únics de la padrina, el regalet que ens portava el pare en tornar d’un viatge, els vells estius a aquella platja, quan em va caure la primera dent, el primer viatge de fi de curs i l’últim, Nadals màgics de la curta infància i, també, quan jugàvem a ser grans i no aixecar un pam de terra.

Casualitats de la vida

Rafaela ESTEVES_2 CAP2_LYCÉE COMTE DE FOIX

Després de classe els meus amics i jo vam anar a prendre un cafè com tots els vespres. La Diana va donar la idea d’anar al parc d’atraccions i vam acceptar. Estàvem fent cua i de sobte em va venir a la ment una mena de somni: el seient on anàvem a pujar es desprenia, els tècnics no se n’adonaven, i a la pujada tothom moria. Calia evitar-ho. Quan ens va tocar el torn per pujar, els vaig explicar la meva visió. Alguns no em van creure i van seguir. Els altres des de baix vam veure com el nostres amics deixaven allà la seva vida.

El tauró blanc

Andreia VERAS_2 CAP2_LYCÉE COMTE DE FOIX

Al Gran Valira l’aigua pujava, gairebé envaïa la carretera. Hi havia tres bussejadors dins l’aigua buscant quin era el problema. Hi havia gent que mirava què feien els bussejadors. De sobte un d’ells va desaparèixer, però el que dirigia l’operació va fer-se acompanyar d’un d’ells fins a portar-lo a una cova subterrània que coneixia. Va ser llavors quan van veure passar la bèstia. Era un tauró, un tauró blanc. Es demanaven què hi feia allà, però no ho sabien. De sobte van cridar Superman i ell va agafar el tauró i el va portar al mar.

“Tornaràs?”

Ariadna Gallardo_1r ARTÍSTIC A_E. A. BATXILLERAT

Havíem arribat a l’aeroport. Jo estava asseguda al seu costat i vaig  començar a plorar perquè sabia que era el moment de marxar, de deixar-ho tot… Ara no podia fer-me enrere, havia d’agafar el vol i no sentir-me culpable però… De sobte, ell s’apropà i va xiuxiuejar-me: “tornaràs?” De fons, només el soroll dels motors em feien sentir viva.

Fets sorprenents

Eric Mompel_1r ARTÍSTIC A_ESCOLA ANDORRA DE BATXILLERAT

Recordo que un amic em va explicar que al Delta de l’Ebre ocorren fets sorprenents. De fet, ell mateix, l’estiu passat, un estiu més fred que de costum, va visitar aquelles terres en època de festes majors. La  mare va decidir sortir a veure la revetlla i el meu amic, tot mandrós, va quedar-se escoltant música. En un rampell d’ansietat de nicotina va voler sortir a fumar però se li va tancar la porta i fins que no va tornar la mare no va poder tornar a entrar. M’imagino les pintes que devia fer, mort de fred i en pijama!

La flor

Natàlia Costa_Terminale SA_LYCÉE COMTE DE FOIX

La flor més maca del jardí pensava que el sol l’hauria d’il·luminar cada dia per destacar la seva bellesa, però, de tant en tant, un núvol impedia que els rajos del sol la il·luminessin. Empipada va demanar al núvol de no tornar. Però va tornar i va veure la flor amb els pètals secs, amb un color apagat i sense olor. Què t’ha passat? S’havia anat cremant amb els rajos i no tenia res per beure i es va adonar que si abans era tan maca era gràcies al núvol que li portava aigua i la protegia del sol. Hem de procurar no jutjar massa ràpid les persones perquè alguns cops la persona ens fa un bé, del qual no som conscients.

Un dia qualsevol

Eric Castro_Terminale SA_LYCÉE COMTE DE FOIX

Em van despertar els rajos de l’albor. Estava preocupat per la feina i ni tan sols vaig ser capaç d’atendre les seves carícies. En acabar la jornada em sorprengué una petita nota dins el meu maletí. Era d’ella. Un “t’estimo”, i un cor preciós que jo, però, vaig ignorar. T’ha agradat la meva nota? Estàs a punt per anar a sopar? La meva cara de sorpresa no li va complaure, havia oblidat el nostre aniversari. Aquella va ser l’última vegada que la vaig veure ja que va tenir un terrible accident als pocs segons d’engegar. Vaig penedir-me la resta de la meva vida de no haver-la estimat amb devoció.

Els cinc primers minuts

Marc Torrent_1r C BATXILLERAT_INSTITUT ESPANYOL

Els cinc minuts abans d’entrar a l’escola poden ser els minuts més intensos, complicats i excitants de tot el dia. Són els minuts que esperes a fora del recinte escolar els teus companys, amics. I en aquest petit període de temps poden passar mil i una històries que et canviïn els objectius que tens per a aquell dia. Pots anar a classe, et pots saltar la primera hora per estudiar o per plaer, esmorzant en una cafeteria, o simplement pots agafar i marxar a fer temps per anar a casa i no trobar-te els pares. Aquests minuts també deuen afectar els professors. Fer l’últim cigarret, prendre un cafè o acabar de posar algunes notes.

No sé què em passa

Vanessa Lopes_1r C BATXILLERAT_INSTITUT ESPANYOL

El Joan era un home que li faltava alguna cosa, però no sabia què era. Quan va començar a tenir certa estabilitat laboral, va pensar que el que li feia falta era un nen. En arribar a casa, ho va comentar a la seva dona. La Maria no va quedar gaire contenta amb la proposta del Joan, perquè ella no podia tenir fills. Però va començar a anar a una clínica especialitzada en fecundació assistida. I va seguir el llarguíssim i costós tractament fins que aconseguí el seu embaràs. I passats els mesos, els bessons van néixer. I aquell dia, el Joan se’ls va mirar a tots dos i va sentir que tampoc era el que volia.

“Floretes”

Jana Estevez_3r A SECUNDÀRIA_E. A. Ordino

Quan dius a algú la paraula “amor” pensa en coses ideals. La realitat? No és així. Hi ha relacions que al principi són tot floretes. Perquè aquestes “floretes” sense que te n’adonis es converteixen en espines que se’t claven al cor. Hi ha parelles que no poden estar juntes pel que sigui i això els causa molt de dolor. Hi ha també la noia que s’enamora i viu una típica història d’amor amb la seva parella. Crec que hi ha poca gent que sàpiga què és l’amor real. Aquell com provar una droga? Que un cop proves no ho pots deixar? Aquell que deixa el cor fet miques? El que té una passió desenfrenada? No ho sé. No ho he experimentat mai…

Rèquiem per un somni

Guillem Santín_3r A SECUNDÀRIA_E. A. Ordino

Tothom, cada nit, somia, viu un moment on l’espai i el temps transcor­ren de diferent manera. Ens agradaria poder recordar-nos d’aquells moments de tanta bellesa, de tanta màgia. El món oníric és com una altra dimensió, un lloc on t’agradaria quedar-t’hi per poder controlar-lo però no pots, és el teu subconscient. A molts ens agradaria que fos la nostra realitat però millor no abusar i no quedar-te en la part més profunda del la teva ment o perdràs la noció de la realitat i cauràs en els llimbs. Però és clar, quan ens despertem la realitat ens és pobra, avorrida. Millor aprofitar el moment en què somiem abans de caure en la bogeria.