Pressentiments

Lara Fernández_4t B SECUNDÀRIA ESCOLA ANDORRANA ORDINO

Mai has tingut el pressentiment que algua cosa passaria i després ha passat? Jo sí, amb la mort del meu gos. Quan vaig néixer el Puffy ja estava a la família, vaig créixer amb ell. Me l’estimava moltíssim. Jo tenía uns 10 anys aproximadament, i ell uns 16, ja era vellet. Un dia els meu pares em van dir dir que l’endemà el portarien al veterinari, era normal. Jo vaig tindre el pressentiment que es moriria. Vaig dormir al llit dels meus pares per així adonar-me quan es despertessin per anar-hi. Em vaig despertar i els vaig veure amb la jaqueta. Els vaig dir que els acompanyava, pero em van dir que ja hi havien anat… havia mort…

Dia

Quim Llorens_4t B SECUNDÀRIA ESCOLA ANDORRANA ORDINO

Avui m’he aixecat amb al peu dret, m’he vestit, he esmorzat i he partit a l’escola. Però algú m’ha fet canviar d’humor, m’ha tret un somriure, m’ha donat confiança, m’ha provocat calor, m’ha donat una mirada intensa que m’ha fet caure als seus peus, m’ha donat allò que ningú em dóna, m’ha parat el cor i al refer-se ha bategat amb més intensitat. Se m’ha acostat i m’ha agafat les mans. Noto com la seva escalfor m’omple d’energia i em besa, em besa amb dolçor. De cop es para, s’esfuma la seva mirada, les seves mans ja no em toquen i em despero. Aquesta és la meva mitja taronja que quan la trobi m’omplirà el buit que hi ha als meus dies.

Un diumenge…

Marc Domingo_Terminale SB LYCÉE COMTE DE FOIX

El despertador sona, com sempre, amb aquell soroll tan violent. Comença un nou dia, no obstant, alguna cosa em preocupa. No li dono gaire importància. És hora d’aixecar-me. L’aigua freda de la dutxa em refresca i m’acaba de despertar. Surto de casa, la porta es tanca d’una forta airada de vent. Està nevant. Els floquets acaricien la meva cara amb suavitat i tendresa. Finalment arribo al col·legi. No hi ha ningú. La porta està tancada. M’he descuidat el rellotge a casa. Veig un avi passar. L’aturo i li demano el dia i l’hora. De sobte, una sensació d’estupefacció s’apodera de mi. En efecte, avui és diumenge.

Màgia

Marta Vieira_Terminale SB LYCÉE COMTE DE FOIX

Obro els ulls. És avui. Fa just un any. Començo a recordar. El meu cap s’omple de vida. Somric. Per què ho faig? M’adono que tot ha canviat, que jo mateixa ho he fet. Què ha passat? Això no és com abans. He crescut. Sento que això evoluciona, que la història continua. Cada cop em sento més forta, més lliure, amb més ganes que tot sigui tan complet com fins ara. Seria magnífic que la màgia i la felicitat de tot el viscut fins al dia d’avui es multipliqués, es tripliqués, es quadrupliqués… Que aquesta màgia no tingués final. Espera! Tot això és massa preciós. Tot això, és massa perfecte. No m’ho crec… Estic somiant.

Tot s’ha acabat?

M. Elena González_1r B BATX. INSTITUT ESPANYOL

S’han acabat les passejades amb les mans entrellaçades. S’ha acabat sentir-te darrere meu, abraçant-me, mentre vèiem Andorra des de l’institut. S’ha acabat tenir-te sota la meva finestra perquè no puc sortir, i encara que amb pijama, em somriguis i em diguis que estic preciosa. S’han acabat les trucades als matins amb: “Bon dia princesa!, a quina hora quedem?” I s’ha acabat pujar al nostre mirador de la muntanya que té vistes precioses i que m’abracis fort i em diguis que m’estimes. Ara començaran les trucades, Internet, l’espera. L’espera del retorn d’aquell autobús que no vols que se’n vagi mai.

Ho sento molt!

Clara Hernández_1r B BATXILLERAT INSTITUT ESPANYOL

El cor em bategava fort. Tenia por perquè no havia arribat a casa i potser ell sí que ho havia fet. Ja era tard. Potser desconfiava de mi. Les claus van caure a terra. Per fi vaig poder obrir la porta. Vaig entrar a casa. Va dir les paraules que sempre deia: “On has estat? M’estàs posant les banyes?” Em va donar un cop a la galta. Vaig caure al terra i mentre em colpejava, els meus ulls s’omplien de llàgrimes. Per últim, solament foscor. Vaig despertar-me i era al llit. Ell al meu costat, trist. Em mirà i va dir: “Ho sento, ho sento!” I jo, com sempre, no sé per què, li dic: “No passa res, amor meu. Demà tornarem a ser feliços. No?”

Tot està negre

Tomas Standeven_3r E SECUND. ESCOLA ANDORRANA ENCAMP

Obro els ulls. Foscor. Intento aixecar-me però em faig mal al cap amb alguna cosa dura. Exploro el meu voltant amb les mans. Unes parets es troben a alguns centímetres dels meus braços. Respiro. Sembla que estigui en una petita habitació feta de fusta, però no entenc per què l’espai és tan limitat.  De sobte, em quedo sense aire, sense poder respirar. Intento cridar però no obtinc resposta. M’adono que no em queda massa temps per viure, per tant l’última cosa que sento són les esgarrapades de les meves pròpies ungles sobre una tapa que està damunt meu. M’ofego, em moro. Un altre cop.

Ninot de neu

Carla Zabala_3r E SECUNDÀRIA ESCOLA ANDORRANA ENCAMP

Era un matí d’hivern que nevava molt. La Marta i en Pep van decidir anar a fer un ninot de neu al parc. Mentre el feien s’ho passaven d’allò més bé. Quan només els quedava posar l’últim complement, van sentir una veu. Els nens es van girar i en no veure a ningú, es van adonar que la veu era molt propera. Es van agafar les mans i acostant-se al ninot de neu, li van demanar si era ell qui els havia saludat. Ell els va contestar que sí i els va agrair d’haver-lo fet, ja que així podria tenir una vida i relacionar-se amb la gent mentre fes fred. D’aquesta manera va començar una intensa i curta amistat.

Paraules

Andrea Cravinho_Batxillerat ECP FORMACIÓ PROFESSIONAL

Va arribar a casa nerviosa i, de sobte, esclatà i es posà a plorar tot tremolant… Què t’ha passat? Preguntava. Explica-m’ho! Insistia. No ho sé, contestava. No me la creia. Sí que ho sabia. I tant que ho sabia! Fa massa temps que ens coneixem. No pot enganyar-me. Alguna cosa dolenta. En la foscor del camí a casa, res bo ha passat. Continua plorant, encara tremola. Les primeres paraules tartamudejades. No aconsegueixo entendre-la. S’ha de tranquil·litzar. Vols menjar alguna cosa? Beure, potser? No sé què més oferir-li. Què necessites?! Jo només volia les seves paraules… Potser no les hauria d’haver demanat: “M’han violat”.

Caixa de records

Darlen Barros_Batxillerat ECP FORMACIÓ PROFESSIONAL

Recordo com sempre he intentat donar tot allò que he pogut a qui m’envoltava. Recordo que sempre veia com tot­hom era feliç. I jo?… Recordo milers de discussions amb els meus pares perquè arribava tard ja que em quedava amb els meus amics. També recordo que petita i innocent em sentia quan estava amb ell. Recordo passejades sota la pluja amb la compa­-nyia de la música. Recordo un mar de llàgrimes. Recordo solitud, por i foscor. Recordo decepció seguida d’indiferència. Recordo com maleïa la meva memòria, per no deixar-me caure en l’oblit de tot allò que havia viscut. Però el que més recordo és l’enyorança de no recordar-me’n.

Un sol desig

Laura Lladó_1r cCOMERÇ LYCÉE COMTE DE FOIX

Poder-lo contemplar les vint-i-quatre hores com si contemplés algun monument d’alta importància, va ser el que em va fer més feliç. La seva mirada, el seu somriure… no hi havia temps per pensar en un altra cosa, estava enamorada i d’això n’estava segura. Passaven minuts, hores, dies i mesos però la passió que sentia per ell anava en augment. No estaria exagerant si us digués que la meva vida ja no va tindre mai més sentit des del moment en què em va dir que marxaria a viure a l’altra punta del món. Ara només em queda un record borrós d’aquella persona que representava el motor de la meva vida. L’estimo i així será per sempre.

L’oportunitat

Noelia Devreeze_1r COMERÇ LYCÉE COMTE DE FOIX

En aquesta vida tothom té l’oportunitat d’anar a l’escola, de tenir una bona educació, l’oportunitat de tenir el futur a les seves mans, però sempre hi ha una part negativa en tot això: la gent que ens vol separar dels nostres somnis. Aquesta gent és la que no sap què fer amb la seva vida, o la gent que vol que siguem com ells. Però en aquesta vida no tothom som iguals i mai ho serem. Encara que la gent ens obligui a ser com ells, tothom sap que no podem ser-ho. I jo penso així, no escoltar res del que diuen, només em sembla bé escoltar els consells i si ens convenç bé fer-ne cas, si no, no. Si podem ser nosaltres mateixos endavant.

25-XII-1914

Anaïs Montoto_3r E LYCÉE COMTE DE FOIX

Feia poc que havia començat la guerra, però se’ns feia tan llarg… Estàvem separats de les nostres famílies, trobàvem a faltar les nostres dones. Era Nadal, un dia suposadament de pau i no de guerra. A la nit, en cadascuna de les trinxeres es feia una petita celebració. Vàrem escoltar música procedent de la trinxera enemiga. Un dels nostres soldats, encuriosit, va ser vist per un general enemic. Aquest últim el va convidar a prendre una copa. Al cap de poc temps, ja ens trobàvem tots celebrant el Nadal amb els suposats enemics i oblidant les nostres rivalitats.

Obri els ulls!

Jordi Vitullo_3r E LYCÉE COMTE DE FOIX

Obro els ulls, com si m’acabés de despertar. Estic mort o estic viu? No recordo res. Em giro i veig un món desconegut, sense blancs ni negres. Un món diferent, sense amor al capital, sense Déu ni Satanàs, però amb el cel i la  terra. És un món un sense por, on la gent no té por de conèixer la realitat de les coses. Però, és imaginari. He de despertar. Tanco els ulls i els torno a obrir. Estic al meu llit. Sento que aquell món pot ser real, però tots hem d’obrir els ulls per aquell món i tancar-los per al nostre. Comencem per vostè: obri els ulls!

Donar la vida o…

Josep Bartomeu_2n A CIENTÍFIC ESCOLA ANDORRANA BATXILLERAT

Sóc un àtom d’oxigen, i us vull explicar una lliçó que vaig aprendre. Ja fa temps que vaig ajuntar-me amb l’hidrogen i el nitrogen i vam formar l’aire, l’element que dóna vida a tots els organismes. Però un dia, avorrit, vaig decidir anar a explorar el món sol. Vaig descobrir que quan era respirat per un humà provocava mucositats als pulmons, col·lapsava els alvèols, sobrecarregava a poc a poc cada cèl·lula del cos i, si estava molt concentrat, podia matar. Aquell dia vaig entendre que els àtoms, com els humans, tenim unes capacitats gairebé il·limitades amagades dins nostre. Ara el dilema és què fer-ne: podem donar la vida o treure-la…

Cossos solitaris

Ot Prat_2n A CIENTÍFIC ESCOLA ANDORRANA BATXILLERAT

És fosc i la llum de la lluna es reflecteix sobre la superfície de l’aigua. Al bell mig del llac reposa una illeta solitària, amb un arbre solitari sobre seu. Tot arrossegant una cama, un home passa corrent amb dificultat per la vora del llac. Sap que les forces l’abandonen: no podrà córrer gaire més. S’atura. S’ajup, agafa un roc de terra i es gira. Davant seu, s’estén la més absoluta foscor. Darrera seu, sent un xipolleig. No té temps per girar-se. Ja és clar i el sol fa estona que ha sortit. Al bell mig del llac, reposa una illeta solitària amb un arbre solitari sobre seu, i els acompanya, descansant a la vora de l’aigua, un cos solitari.

Etapes de la vida

Irineu Esteve_4t B ESO COL·LEGI SANT ERMENGOL

Néixer, créixer i fer-se gran; són tres paraules, però les tres igual d’importants. Sense aquestes no sabríem qui som, no sabríem gaudir ni del moment ni de l’instant. Són paraules que tenen a veure amb la vida i amb els processos que hi experimentem. En cada una, tenim uns objectius determinats, i no estan marcats per la mare natura, sinó pel nostre cap. Néixer és saber créixer, però a l’hora saber estar atent als possibles esdeveniments. Créixer: és saber fer-se gran i tirar endavant en cada instant. I per… fer-se gran inventeu-vos un final!, ja que encara no ho he experimentat.

Versions

Clàudia Brunet_4t B ESO COL·LEGI SANT ERMENGOL

“És una noia, que el seu nom promet, ja que agrada molt als nens i nenes, perquè els recorda un personatge de Disney. El seu dia a dia transcorre en una casa al camp on viu amb set homenets petits que l’ajuden a fer les feines de casa. La seva veïna es dedica  a preguntar a la gent del poble si ella és la més bonica; i gelosa de la noia que viu al seu costat, ha decidit que li posarà verí en un plat de sopa, li portarà el plat de sopa i l’altra agraïda se’l menjarà…”
-Pare, deixa-ho, jo ja em sé una versió d’aquesta història…

Falsa identitat

Antònio Martos_2n restauració LYCÉE COMTE DE FOIX

Avui fa cinc anys que el meu pare va marxar sense acomiadar-se de mi. Va ser després d’una greu discussió. No em va donar temps de dir-li adéu. Porto un temps intentant contactar amb ell a través de la xarxa. Després d’un any d’intents, per fi ho he aconseguit. He contactat amb ell per Facebook. Ara tinc una altra identitat, senzillament perquè no em reconegui. Parlo amb ell cada dia. No sé com dir-li que sóc el seu fill. El trobo a faltar molt. Ahir vam estar parlant de la seva vida. Actualment viu a Madrid. Finalment m’he decidit a demanar-li si té fills. Ha contestat que no. L’he esborrat de les meves amistats.

El mirall

Bàrbara Casellas_2n restauració LYCÉE COMTE DE FOIX

Em segueixen. Corro, però… una navalla arriba al meu coll i el recorre amb la fulla. Em surt sang. Marxen. Em deixen allà, estirat al terra. Mai m’hauria d’haver ficat en problemes. Hauria d’haver deixat de respirar fa estona, no ho entenc, no sé si ja estic mort o no. El més curiós és que el tall no em fa mal. Em desperto bruscament. Sóc a la meva habitació. He estat somniant tot aquest temps? Suo molt. Vaig al lavabo i aprofito per mirar si hi ha algú a casa, però no hi ha ningú. Em miro al mirall. Tinc el coll ple de sang i de cop ho veig tot negre, però abans de caure al terra, em sembla veure algú darrere meu.