El multimilionari

Abdellah Zarioh_2n C_Lycée Comte de Foix

Una casa fantàstica, una dona bellíssima, tots els diners del món, un Porsche, un Lamborghini, un Ferrari, dos Mercedes, uns fills meravellosos amb dos xalets per a cadascú, un jardí enorme amb arbres gegantescos i cars, un camp de golf, un gimnàs enorme, uns catorze majordoms, quadres de Picasso, Goya i Van Gogh, una piscina enorme, molts terrenys per a mi sol, unes estàtues caríssimes, tres empreses multimilionàries, una marca pròpia de perfum, una de vestits de moda, fins i tot un programa de televisió i finalment… un despertador.

Les nenes grans no fan…

SARA MARTINS_2n C_Lycée Comte de Foix

Era un dia trist i apagat quan un vehicle del comú va passar per la par­ròquia per anunciar aquest esdeveniment tan trist. Tota la família estava present. I jo, la seva millor amiga. Encara recordo el primer dia que la vaig veure. Era un dia d’hivern. El meu pare em va dir que no em fiqués nerviosa, ja que era el meu primer dia de col·legi. Després de les presentacions entre els pares i els professors, vaig entrar a classe. I la vaig veure, allí asseguda. Em vaig apropar lentament i la vaig agafar. Era molt suau i tendra. Però ja començo la primària, sóc una nena gran i la mama diu que les nenes grans no juguen amb ninots.

Il·lusions de joves

Raquel Carrasco_Terminal PRO A_lycée comte de foix

Molts cops pensem que els grans no tenen raó, que no saben res. Però ens equivoquem. Saben molt més del que ens pensem. Molts cops ens diuen que no es pot viure només d’il·lusions i tenen raó. Molts cops ens il·lusionem amb algú per com ens parla, per com ens tracta però no ens adonem de la realitat de les coses perquè els sentiments són així, no hi podem fer res contra els nostres sentiments. A vegades pugem tan amunt del cel que al final no ens adonem de com serà la caiguda. Hem de tenir els peus ben plantats a terra i no viure en un núvol, perquè quan menys ho esperem podem caure d’aquest núvol.

La meva nova ciutat

Ana Da Silva_Terminal PRO A_lycée comte de foix

Era a Andorra, per fi! Em vaig llevar per a anar a escola. Feia tard. Vaig anar per una carretera en obres, no podia passar… Vaig anar per una altra i, per mala sort, hi havia cua. Obres pertot arreu. La nova ciutat era plena de cases velles, pidolaires i llocs molt lletjos. No podria ser feliç mai en un lloc com aquest! Aleshores, mirant per la finestra vaig veure un noi. Finalment, vaig arribar a classe, asseguda darrere tothom, pensant, vaig escriure “t’estimo”, en aquell moment em vaig adonar que estava enamorada. Era un amor impossible, jo era la nova alumna de l’escola amb la qual ningú no volia ni parlar.

La confiança fa fàstic

Karina Alves_Terminal STG_lycée comte de foix

Tots els dies vas comprovant que la gent és molt falsa. Tens persones en les quals confies i t’adones que et traeixen en un detall inimaginable per tu. Això em va passar a mi. Tenia una amiga en la qual confiava i ella confiava en mi, li ho explicava gairebé tot i ella a mi també. Era una d’aquelles persones que m’ajudava quan tenia problemes, però al final va ser la que més em va trair. A partir d’ara mai serà el mateix. He comès errors, però de tots n’he après alguna cosa i és el que diuen, la confiança fa fàstic. Mai esperis res de ningú, perquè serà la millor manera de no patir.

Indiferència

Estefania Teruel_Terminal STG_lycée comte de foix

Desobeeixes i a sobre els demanes diners i un munt de coses més. En canvi ells t’ho donen tot, sense pensar-ho dos cops. Què reben ells a canvi? Res perquè a tu tant te fa el que els pot passar per donar-te a tu el que vols, o potser sí que t’importa però quan ho demanes, no. Només penses en tu, passen els anys i cada cop ets pitjor, el teu comportament no és el d’un noi de 18 anys, fins que arriba un moment on ells ja no podem més, ja tant els en fot. Però tu continues. Ara fa 5 anys que no els veus. Ja no són aquells pares alegres que tu coneixies. Poc després marxen, mai més tornaran i a tu et continua sent indiferent.

Preferiria un malson

Keila Ferrer Bosch_1r Batxillerat C_COL·LEGI sant ermengol

Vuit anys, filla única, amb una immensa por al cos, plorant desconsoladament, desitjant que tot fos un altre malson. No, no ha estat un malson, tornen a discutir més fort que mai. Ell crida, ella plora, no sé què fer, em sento impotent, em poso entremig de tots dos. Prou! Crido. Ell se’n va de casa. Seria l’última vegada que estàvem els tres junts. Corro cap a ella, l’abraço, noto que es fa la forta, els ulls se m’inunden de llàgrimes, quan ja està més calmada em diu que tot s’ha acabat. Espera que ho entengui. El món em cau a sobre. Avui, després de set anys és impossible que oblidi com es van separar els pares.

Aire

Pau Riera_1r Batxillerat C_COL·LEGI sant ermengol

En un segon passo d’estar ben segura a les teves mans a volar per l’aire. Quina sensació! Durant la meva jornada laboral m’elevo sovint per sobre els caps de tothom, però cada cop és com el primer. Estic pujant. Ho veig tot i cada cop puc mirar més lluny. Em sento lliure, lleugera com una papallona. Oh! Ha nevat! Quan arribo al punt més alt puc veure el cim de la muntanya enfarinat. Ai! Ai! Que caic! Ho perdo tot de vista: el sol, els núvols, la neu, els arbres. Entro a la cistella i veig la cara somrient del meu tirador. Ja només em queda recordar la sensació de llibertat mentre miro el terra on pròximament tornaré a botar.

Esquemes trencats

Àlex Pérez_1r Batxillerat Econòmic B_escola andorrana

Era un vespre d’estiu, d’aquells que s’engalanen amb un cel taronja i la il·lusió de córrer en llibertat. Es respirava ambient de festa i hi havia gent arreu: gent beguda, baralles, gent fent gresca, gent trista… de tot.
Ja havíem pujat. Allò era vida, adrenalina en estat pur. Ho van veure, ho van sentir. Brillaven fent bon soroll, d’aquell que agrada.
Tots els esquemes fets merda, tots, fets merda.

El que és fàcil, fet difícil

Helena Vilà_1r Batxillerat Econòmic B_escola andorrana

Parlen, critiquen… Tots ho fan, tots ho fem.
I digues tu, amb quina finalitat?
Tot és ben fàcil però busquem la seva complexitat. Encara que… si tan simple és, per què escollir la dificultat?

Un viatge

Nayara Vieira_4t C_escola andorrana Santa Coloma

Diuen que no he de tenir por el dia que m’agafin, que seré un afortunat perquè faré un viatge especial. N’hi ha d’altres, però, que no diuen el mateix: has de córrer, i amagar-te. Un matí, un cop fort se sent a l’aigua, una mà comença a tocar-los a tots i agafa la Bernadeta, torna a buscar i diu: que gran és aquesta! M’agafen fort. Crido, però no fan res, diuen que sigui valent i feliç. La Bernadeta no està preocupada, sap el que li espera, bombolles, vapor ja no la veig. M’estic cremant i no puc evitar-ho, he de cridar, fa mal i l’últim que escolto és: aquestes llagostes estaran ben delicioses.

Una simple tassa de cafè

Irene Ambatlle_4t C_escola andorrana Santa Coloma

He omplert la tasseta de cafè, hi he afegit sacarina, remeno amb la cullereta i observo en la superfície del líquid calent un petit remolí on es dispersa de forma el·líptica l’escuma edulcorant que es dissol. Em recorda una galàxia. En els quatre o cinc segons que tarda a desaparèixer imagino que era de veritat, amb planetes i estrelles. Porto la tassa als llavis i imagino que bec un forat negre. Segur que la direcció dels nostres segons té una altra escala, potser aquest univers on habitem estigui construït per diverses gotes d’una substància en el trànsit de dissoldre’s en algun fluid abans que uns gegantins individus se les beguin.

Diumenge, quin infern!

Ali Foulko_3r C_lycée comte de foix

No! Demà serà dilluns! Maleït diumenge! No m’ho puc creure, tinc deures per fer, redaccions, i m’he d’aprendre un maleït text d’anglès que no em serveix de res. Però estic segur que a la nit ja ho tindré fet. Ja és de nit i encara no he fet res. Maleït diumenge! Bé encara és d’hora, el podré fer, però ara faran la meva pel·li, bé tot al seu temps, puc veure la pel·li i després fer els deures. Quina son, aniré a dormir. Oh no! Ja és dilluns m’he adormit sense fer els deures! Ara el profe em penalitzarà i em demanarà que per què no ho he fet. Saps què? Tinc una idea que funcionarà. -Mama! Estic malalt, truca a l’escola…

Un títol original? Facebooklàndia!

Cindy González Campos_3r C_lycée comte de foix

Engego l’ordinador, teclejo contrasenya i Hotmail, i ja: connectada. Deu notificacions, amics que havien comentat unes fotos… Una rutina d’avui dia. Sí, una rutina… però tots la vivim. El nostre segon món, on tots ens trobem: el Facebook. Un nom interesant: “Cara Llibre”! Un microrelat còmic, no? Potser, però abans de tot un microrelat que relata la vida dels “Facebook-landians”. 640 caràcters, amb ell la terra haurà de conformar-se a ja no ser única, un amic s’ha instal·lat entre els humans! Puf, acabat! Aquí teniu el meu microrelat original i el vostre món actualitzat!… Alguna cosa més? Llegiu-lo al revés i rieu una mica!

Desig

Paula Framis_1r batxillerat lingüístic_ESCOLA ANDORRANA

Mentre passejava els dits per la meva esquena, notava la meva pell posar-se en guàrdia per sentir tot el que transmetia. Mentre els seus llavis tocaven els meus, Barcelona es convertia en una simple espectadora del còctel de sentits que germinava als nostres cors. Els efímers segons d’aquella trobada quedarien en l’aire i com a únics testimonis els llençols de l’habitació d’hotel. Amb l’últim petó vaig saber que ja no ens tornaríem a trobar ni en aquell hotel, ni en aquelles circumstàncies, ni en aquell context. En allunyar-se l’únic que sentia era gelosia dels raigs de sol acariciant-li els rinxols daurats que accentuaven el color.

Littera

Adrià Àlvarez_1r batxillerat lingüístic_ESCOLA ANDORRANA

Va acabar de pujar l’últim tram de la seva promesa i va callar. Sentia la llunyana remor dels seus pensaments naixent en cossos estranys. Si aclucava els ulls podia arribar a transformar-se en aigua, aire i pedra. Si deixava surar la raó mar endins, podia viatjar, volar, caminar… córrer per prats i alçar el vol lluna enllà. Va deixar-se caure dins un llarg caleidoscopi d’emocions en blanc i negre, una desfilada de formes i figures que la imaginació només pot arribar a desdibuixar. Finalment, va allunyar la vista cap a l’escriptori. Va profanar la quietud de l’habitació deixant el llibre al costat de la taula.

Com el foc i el vent

Ariadna Garcia_2n D_LYCÉE COMTE DE FOIX

Avui ja fa molt temps que no et veig. Et recordaràs de mi? Estic molt nerviosa, no puc tranquil·litzar-me, sento com si anés a esclatar! Aquest moment l’he estat desitjant des del primer dia que ens van separar. Serà com me l’imaginava? Ara et tinc davant els meus ulls. No m’atreveixo a dir res. Solament em pregunto si encara hi és aquell sentiment en tu que jo mai he deixat de sentir per tu. Estàs a punt de dir alguna cosa. Què és? L’amor i la distància són com el foc i el vent. Als petits, el segon els apaga i als grans els encén. Tu i jo som grans. Percebo una gran eufòria dins meu. Ja no tinc por. Ara sé que encara hi és.

La paraula màgica

Coral Alvarez_2n D_LYCÉE COMTE DE FOIX

No deixis mai de fer el que més t’agrada. I amb la persona que estimes. I sobretot no deixis mai de dir “gràcies” a la gent que t’envolta. No se sap mai el que pot passar i potser en un tancar i obrir d’ulls aquesta persona que tant estimes ja no hi és. I llavors et penediràs de no haver-li agraït tot el que suposava per tu i no et perdonaràs que se n’hagi anat sense haver-li dit “gràcies”. Per què fem tan difícil la nostra vida? Hem de viure la vida el millor possible. Així que diguem la senzilla i màgica paraula “gràcies” i dibuixem un somriure als del nostre entorn. Per ells serà una alegria i per nosaltres també. Gràcies!

Tant de bo fos un somni

Rubí Rocha_BTS A_LYCÉE COMTE DE FOIX

Era el primer cop que sortíem de festa, el primer. Un simple petó públic era motiu de discussió. Per fi acceptà: “t’estimo, i anirem junts al local”. Tenia por, les mans li tremolaven com fulles. Recordo la cara de sorpresa en veure la vestimenta airejada del cambrer. Quina gràcia! Com m’agradava aquella mirada innocent. La nit? De conya: vam ballar, cantar, besar-nos… fins a les tres. “Ei, mariques, veniu que us la fotrem!”, vam sentir. I per por, temor, no ho sé… però no ens vam girar. El meu cor bategava fort i aquest matí, impotent, desgraciat, llegeixo: “Mor un noi gai degollat aquesta matinada”, i penso: tant de bo fos un somni.

El poder de la paraula

Nerea Pazos_BTS A_LYCÉE COMTE DE FOIX

Cada dia sa mare la despertava per anar al col·le. Era una bona estudiant, la filla ideal, però els companys no pensaven igual. “No són dolents”, “tenen enveja”, “no ho fan a propòsit”, deien els docents. Ja s’havia habituat a aquests comentaris i a les rialles dels seus companys de feia anys. Els seus amics, els llibres, la feien somriure. Se submergia en la història i oblidava la seva vida. Els riures que l’angoixaven, potser algun dia moririen. Un llibre li va donar força i coratge per enfrontar-se als companys, aquell dia no hauria d’haver existit. Sa mare mai més la va despertar. Avui surt una esquela: “Fiona, benvinguda al nou món”.