L’inesperat

Inga Kvak_3r A EA 2A ENSENYANÇA ORDINO

M’he despertat amb la llum de la matinada. Després de romandre una estona en els meus pensaments, torno a la realitat i m’envaeixen el pànic i la confusió. M’adono que no sóc a la meva habitació sinó en un lloc molt estrany. Aquesta idea em provoca un sentiment aterrador i satisfactori a la vegada. Vull recordar-me de cada detall. Estic envoltada d’una vegetació meravellosa: arbres gegants d’un blau verdós amb les rames caigudes i flors… Alço la vista per observar els fantàstics ocells que viatgen pel cel. De sobte, sento un soroll i em giro alarmada. Puc distingir una noia, mirant-me fixament… S’endinsa en la selva. La segueixo…

Hi havia una vegada un ocellet…

Kassandra Mameghani _3r C EA 2A ENSENYANÇA ORDINO

Es va aixecar, cansat. No és fàcil viatjar tant en un dia i ocupar-se d’alimentar la família sent vidu. Tenia una mica de gana i va matar el cuc, se’l va cruspir i es va enlairar. Es va aturar en una branca. Però allà hi havia gat amagat. De sobte, va sortir un gat que se li va apropar. En veure’l, va intentar mantenir-lo a ratlla, però el gat va avançar. Només desitjava que girés cua. Però el gat només va moure la cua. Al gat li havia pujat la mosca al nas, així que va saltar, la mosca se’n va anar i el gat va matar-lo. Va menjar-se’l a cremadent i es va cremar les dents, però va valdre la pena: estava per a llepar-se els bigotis.

Història acabada

Francesc González_SML 2 C. FORMACIÓ PROFESSIONAL

S’obre el teló. Sóc jo, la introducció, estic sol i és fosc. No sé on sóc, ni qui sóc. Vaig d’aquí cap allà desorientat. Al meu voltant gent, algunes persones conegudes, d’altres, no. Tanmateix ella és aquí. S’apropa, m’abraça i, de sobte, comença el nus. Petons. Conflicte, ella m’ataca, jo escapo. Em vol ferir! Em defenso amb totes les meves forces. Vol assaltar el meu cor tanmateix el tinc ben bloquejat amb un mur, el meu cinturó de seguretat. Però, no ho entenc, què passa, la paret no hi és. Em quedo desprotegit. Finalment, la conclusió. No pot ser, m’he enamorat? No, no! BUM! L’amor m’ha cegat i m’ha matat!

Somnis

Alba Parra_SML 2 C. FORMACIÓ PROFESSIONAL

Et vull ara, en aquest precís instant, abans que la meva consciència s’ennuvoli i es perdi. El temps s’escola i vull aprofitar cada segon al teu costat. Vull buscar un lloc on puguem amagar-nos del món, on el temps es detingui i només existeixi l’espai, que ocupin els nostres cossos. Vull restar distàncies, perdre’ns en les mirades i apagar les nostres tristeses amb un petó suau, interminable. Vull que ens trenem dolçament com dos amants aferrats a un mateix cor. Vull que ens fonem en un sol cos per sempre. Vull… Torno a la realitat i m’adono que el meu somni és impossible…

L’e-cigarreta

Ricardo Gonzalez_3r F EA 2A ENSENYANÇA ENCAMP

La cigarreta electrònica és un sistema inhalador que conté una resistència i una font elèctrica per escalfar i vaporitzar una solució aquosa. El seu objectiu és deixar de fumar baixant progressivament els nivells de nicotina. Actualment, existeixen cinc nivells de nicotina i diferents sabors, com la menta, la maduixa o el mateix sabor a tabac. Una empresa americana ha fet una anàlisi a dues marques líders i ha trobat substàncies molt perjudicials per a la salut: el dietil­englicol i la nitrosamina. Personalment, tinc dubtes, ja que hi ha molta polèmica i no sabem les conseqüències que tindrà a la llarga sobre la nostra salut.

Els professors

Carolina Soliva_3r F EA 2A ENSENYANÇA ENCAMP

A l’escola hi ha molts professors i cadascun és diferent. Tenim els professors que no saps per què, però et cauen bé, fins i tot sense conèixer- los gaire. Els que a la mínima et posen un negatiu o una nota a l’agenda. Els que penses que et tenen mania, els que et separen per demanar qualsevol cosa al company i finalment, els que creuen que la seva àrea és la més important i l’única que tenim. És a dir, són excessius amb els deures. Et posen feina per a l’endemà o per a dos dies després. A vegades, per a una setmana després, llavors et posen massa feina de cop, sense pensar que tenim 11 àrees, una vida social i activitats extraescolars.

Microrelat

Claudia Cobos_TSTMG LYCÉE COMTE DE FOIX

Feia exactament set mesos que ho esperàvem. No hi havia dia que aquesta intriga no fos tema de conversa. El moment s’anava acostant però passava molt lent. Faltava un mes que seria un dels més llargs de les nostres vides. Els dies anaven passant i nosaltres ja desitjàvem que arribés ben ràpid. Van passar els dies, i ja ho teníem tot a punt. Feia temps que imaginàvem com seria. Finalment, aquest dia ja era allí. Vam carregar-ho tot: maletes, somnis, pensaments, ganes… Tot, cap al cotxe. I, per fi, tots dos vam emprendre el millor viatge de les nostres vides. Era el nostre “aixecar el vol”, el nostre camí. Força, seny i valentia.

La crisi? Un regal

Margot Llobera_TSB LYCÉE COMTE DE FOIX

La crisi és una oportunitat per a tots aquells     que saben lluitar. Com va dir una gran ment: “No podem pretendre que les coses canviïn si sempre fem el mateix.” Si no hi hagués crisi no hi hauria res a millorar ni a superar. Per tant, sense crisi no hi hauria reptes, i sense reptes, la vida és una rutina. És, doncs, en la crisi, en la ruptura de la rutina i en la voluntat de superar-se on apareix el progrés. I és en el progrés, que comporta un optimisme que es transmet a l’entorn, on trobem un dels pilars de la felicitat; aquell estrany sentiment que arreu acompanya i que tant de sentit dóna a la vida. Ara és el moment d’emprendre.

Què n’opines?

Laia Guerrero_3r A COL·LEGI ANNA M. JANER

Quants creieu que la publicitat és certa? Doncs si ho creieu esteu equivocats, la publicitat és una mentida rere una altra. Quants cops us heu volgut comprar el cotxe perfecte, i el missatge que et donen és: “Compra-te’l i seràs feliç!” o “Compra-te’l i trobaràs el teu amor!” Què és això? Altres anuncis, de roba, on hi surt una noia, amb el conjunt posat. Evidentment, a ella li queda diví, però posa-te’l tu! Bé… la noia passeja, de sobte, un noi se li acosta, li demana l’hora i… Apa! dos més que s’han enamorat en un tres i no res! Quants us llegiu la lletra petita? Tranquils, és difícil! Les imatges aclaparen la nostra raó.

Un soroll esgarrifós!

Ixent Domínguez_3r A COL·LEGI ANNA M. JANER

Vaig despertar-me. Acabava d’escoltar un soroll. Provenia de l’interior de l’armari. Em vaig espantar. Tenia molta por. Vaig esperar, escoltant atentament, però el soroll no es deturava. Al contrari, s’intensificava sense pietat. En un acte de valentia, vaig aixecar-me per veure què amagava l’interior de l’armari. El recor­regut des del llit fins l’armari se’m va fer veritablement etern; eren quatre o cinc passes. A mesura que m’apropava, els sorolls anaven augmentant. Vaig posar la mà al pany, vaig respirar profundament i vaig obrir la porta de l’armari. Era el meu gos! S’estava menjant els meus mitjons, i també els meus calçotets!

La retrobada

Tamara Caldas_3r A INSTITUT ESPAÑOL
Allí estava ell, més radiant que mai. M’estava esperant amb un somriure. Vaig començar a plorar. Quan em va veure va venir corrents i ens vam fondre en una abraçada. Feia temps que no sentia la seva calidesa. Ens vam separar i jo no podia parar de plorar, però no perquè estigués trista, sinó perquè estava feliç d’estar amb ell. Em va assecar les llàgrimes i vam començar a caminar. Mentre caminàvem em va dir: “Estic molt orgullós de tu, ets molt forta i ho has fet, has superat el càncer, me n’alegro moltíssim. T’estimo germaneta.” Després d’això, el vaig abraçar i no vaig dir res més, perquè amb aquella abraçada li ho vaig dir tot.

Era real?

Cristina Cerqueira _3r A INSTITUT ESPAÑOL
Ella se’n va adonar. No sabia què li passava quan el veia o li parlava, però ja ho entenia tot. Sabia que això no li havia passat mai, era estrany i a la vegada meravellós, només pel fet de ser ell. Ella no sabia què fer, tenia por del que pogués passar. Ell sentia el mateix però tampoc deia res. Passava el temps i cap dels dos no tenia el coratge de dir-ho a l’altre. Un dia es van trobar i van parlar. Els dos tenien la intenció de dir el que sentien. Ell va ser el primer, li ho va dir després de tant de temps. Ella, sorpresa, va pensar: Això és real? Ella va dir el que sentia també i fins avui recorden cada dia com es van conèixer.

Un assassí en sèrie

Xènia Pascual_3r D EA EA 2a ENSENYANÇA STA. COLOMA

Ella estava al sofà de casa seva mirant una pel·lícula i menjant crispetes quan de sobte va sonar el telèfon, ja era fosc i no hi havia ningú al carrer.
Era una veu molt estranya i no s’escoltava gaire bé, deia: “Moriràs, obre’m la porta’’, però ella no en va fer cas, va pensar que era una broma entre veïns. De cop piquen al timbre i apareix un senyor amb un passamuntanyes i un ganivet gran. La noieta va morir al terra de casa seva. Dies després van atrapar l’assassí i va morir a la presó.

El pressentiment

Lua Roca_3r D EA 2a ENSENYANÇA STA. COLOMA

Són les vuit, sóc a la parada de l’autobús, com cada dia a la mateixa hora. Avui m’he llevat, he esmorzat un suc de taronja, com cada dia. Tot com cada dia. Quan m’estava prenent el suc he tingut un pressentiment, alguna cosa canviaria la rutina d’aquell matí. Falten només cinc minuts per a les vuit, agafo la motxilla i surto corrent de casa. Continuo amb el meu pressentiment. Són les vuit, ja estic a la parada, fa fred. “Hola”, em va dir l’home del barret que cada dia a la mateixa hora era allà com jo. Llavors vam començar a parlar com vells amics retrobats després de molts anys. Era aquest el meu pressentiment?

Un dia estrany

Josep Marcos Martínez_Tle BPR elect LYCÉE COMTE DE FOIX

Tot començà un dilluns al matí, quan va arribar l’hora d’aixecar-me. Quan vaig sortir al carrer no hi havia ningú… notava alguna cosa estranya. Els nens esperant l’autocar, els cotxes circulant pels carrers… Començava a tenir por, i no trobava gaire normal l’actitud de la mare. Estava espantada, em va dir que havia notat una tremolor impressionant a casa. Jo no havia notat res, ja que estava dormint. Quan em va dir que,  a Andorra, només quedava la nostra família, que tothom havia mort a causa del terratrèmol…no entenia per què havíem quedat nosaltres, només. I era perquè algú, des d’un altre lloc del món, ens volia controlar…Ens tenien controlats les 24 hores del dia.

Un equip d’elit

Alexandre Poli_Tle BPR elect. LYCÉE COMTE DE FOIX

La missió era arrestar el traficant de droga. Tenien una tàctica. Entraven a l’edifici sense fer soroll, cinc es quedaven davant de la porta i dos pujaven al teulat i baixaven fent ràpel fins a la finestra on vivia el traficant. Parlaven pel walkie-talkie, van donar el vistiplau i tot va passar molt ràpidament: els cinc que estaven davant de la porta van enfonsar-la i els que estaven a la finestra la van trencar i els dos equips van entrar i van buscar el traficant. Quan el van trobar estava a la seva habitació. El van emmanillar abans que pogués reaccionar.

Trobar a faltar

Anna Sirvent_2n batx. C
COL·LEGI SANT ERMENGOL
Una música lenta vagava per la casa. Notes suaus però decisives em feien sentir velles sensacions. Records que havien restat amagats passaren desordenats i fugaços en la meva ment. Aquella cançó només podia ésser tocada per ell. Vaig recórrer el passadís moguda per les presses i la il·lusió. Desitjava tant veure’l a la saleta on tants matins havia tocat el piano per despertar-me amb preciosa música. En arribar, vaig defallir. No hi havia ningú. Únicament sonava una cinta, aquella que jo havia escoltat més de cent vegades, aquella amb la qual cada nit em dormia per despertar-me amb l’esperança que algun matí qui em trobaria tocant fos ell.

I la vida són dos dies…

Anna Sánchez _2n batx. C
COL·LEGI SANT ERMENGOL
S’assegué a la fleca on cada dia esmorzava i començà a llegir el diari. Mentre degustava aquell deliciós cafè, pensava en la societat actual, plena de mancances cada vegada més accentuades, nens impertinents, polítics corruptes i joves esmaperduts i ignorants. Comparava aquella escena amb la de la seva joventut; ell, que ja tenia una edat, s’havia criat en una època en  què l’educació era fonamental. Valorava la futilitat de la vida i criticava que mentre en aquells temps es pretenia gaudir d’aquesta, en l’actualitat es perd el temps perseguint objectius superficials que el pas del temps cataloga d’absurd.

Era ella

Romina Cedeño_1r SASO C. DE FORMACIÓ PROFESSIONAL

És tan bonica que enlluerna–  vaig pensar quan la vaig veure. Era allà, davant del mirall d’una sala freda. Els seus cabells arrissats es movien amb l’ajut de complexos i lleugers moviments. Alhora, els seus peus relliscaven pel parquet vell. Vaig entrar sense dir res. Ella es girà i em somrigué. Nerviós, li vaig tornar el somriure. Des d’aquell dia tot va canviar. Dies de carícies, dies de somriures, dies de “t’estimo”. De sobte, sonà el despertador. –Tot és un somni-?– Ja era tard. Vaig agafar el metro i exhaust, vaig arribar al conservatori. Vaig entrar. De cop i volta es va girar una noia i em va somriure, era ella.

La nit i la foscor

Sílvia Esteve_1r SASO C. DE FORMACIÓ PROFESSIONAL

Estava sola envoltada d’un color negre que em feia por, m’aterrava. Pensava que d’un instant a l’altre podia passar-me qualsevol cosa i amb un fort sentiment de tristesa i d’angoixa alhora. Em trobava sense sortida. Pensava que l’única protecció que hi havia al meu voltant era el llençol que em cobria, que em protegiria de tots aquells mals pensaments que em venien en veure que l’interruptor de la meva habitació s’apagava. Espantada, vaig encendre el llum. Vaig veure que tot el que hi havia al meu voltant estava en orde i vaig comprendre que la nit és fosca, que no feia cap mal, que al cap i a la fi tot era psicològic.